Rīt Pumpura skvērā daugavpilieši pagodinās komunistiskā genocīda upuru piemiņu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Rīt Daugavpilī, tāpat kā visā Latvijā, notiks pasākumi, kas tiks veltīti Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai.

Pirms 71 gada – 1941.gada 14.jūnijā – Latvijā saskaņā ar Berijas rīkojumu „Par pasākumiem, lai iztīrītu Latvijas PSR no antipadomju, kriminālajiem un sociāli bīstamiem elementiem”, sākās masveida deportācijas. Valsts dažādu nacionalitāšu tūkstoši iedzīvotāju tika izsūtīti uz Sibīriju, simtiem latviešu, krievu, ebreju, poļu, ukraiņu tika nošauti.
Kopumā no Latvijas tika izsūtīti 15 425 cilvēku, tai skaitā 3 751 bērns vecumā līdz 16 gadiem. Vīrieši tika šķirti no ģimenēm un nosūtīti uz GULAGu, kur daudziem no viņiem tika piespriests nāves sods. Nāves sodu piesprieda 690 cilvēkiem, daudzi no kuriem nomira ieslodzījumā pirms sprieduma izpildes. Kopumā ieslodzījuma vietās nomira vairāk kā 3 400 Latvijas iedzīvotāji. Represijas piedzīvoja ne tikai augstu stāvošie politiķi, valsts darbinieki, turīgie iedzīvotāji un oficieri, bet arī lauku iedzīvotāji, kā arī sievietes, bērni un vecie ļaudis, kuri tika izvesti no valsts kā tautas ienaidnieku ģimenes locekļi.

Ik gadu šo traģisko datumu atceras arī daugavpilieši. Rīt, 14.jūnijā, plkst.11:00 Andreja Pumpura skvērā pie Komunistiskā genocīda upuru piemiņas akmens notiks piemiņas pasākums, kurā piedalīsies Daugavpils pilsētas vadība un pilsētnieki.

Plkst.14:00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā demonstrēs latviešu režisora Dzintras Gekas dokumentālo filmu «Piemini Sibīriju». Autore ir veidojusi vairākas filmas, kas tika veltītas deportēto latviešu likteņiem, kuru pēctečus bija iespējams sameklēt Sibīrijā.


Написать комментарий