Grasās atcelt ierobežojumus bērnudārziem par bērnu atrašanās laiku pie datora

foto gadgetvenue.com
foto gadgetvenue.com

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) apsver iespēju atcelt noteikumus, kas patlaban nosaka konkrētu laiku, cik ilgu laiku bērni pirmsskolas izglītības iestādēs drīkst pavadīt pie datora un televizora, vēsta laikraksts "Diena".

Avīze raksta: kamēr mācību iestādes Lielbritānijā sāk tērēt tūkstošiem mārciņu planšetdatoru iegādei saviem audzēkņiem, Latvijā spēkā ir Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas bērnudārzos pie datora un televizora liedz atrasties ilgāk par 15 minūtēm divas reizes dienā.

Bērnu ārsti vērtējumus par to izteikt nesteidzas, jo Latvijas kontekstā nav pētījumu, kas pierādītu tehnoloģiju nelabvēlīgo ietekmi uz veselību. Savukārt izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa padomnieks Reinis Tukišs sola, ka šos MK noteikumus atcels jau šogad.

MK 2002.gadā pieņemtie noteikumi par higiēnas prasībām pirmsskolas izglītības iestādēs noteic, ka "televizora skatīšanās un darbs pie datora bērniem pieļaujams ne ilgāk par 15 minūtēm un ne vairāk kā divreiz dienā".

Tukišs laikrakstam pauž, ka šos "arhaiskos noteikumus šā gada laikā atcels pavisam noteikti". Savukārt pagājušajā nedēļā izglītības un zinātnes ministrs, kurš ir pārliecināts tehnoloģiju atbalstītājs, uzdevis izsludināt konkursu par mācību materiālu digitalizāciju. Sākumā tās būšot tikai darba burtnīcas, savukārt, lūkojoties tālākā nākotnē, Ķīlis paredz, ka skolēni uz mācību iestādēm dosies tikai ar planšetdatoru.


Написать комментарий