Laikraksts: eirozona gatava vēl vairāk auklēties ar grieķiem

foto wire.kapitall.com
foto wire.kapitall.com

Eirozonas valstis gatavas sākt sarunas ar Grieķiju par iespējamajām "atlaidēm" budžeta taupīšanas programmā, kura valstij jāievēro apmaiņā pret Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) finanšu palīdzību, vēsta aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz laikrakstu "Financial Times Deutschland".

Starptautiskie aizdevēji – Eiropas Komisija, Eiropas Centrālā banka un SVF - pieļauj, ka Grieķija jau ir pārkāpusi programmas noteikumus, ziņo laikraksts, atsaucoties uz kreditoriem tuvu stāvošiem avotiem. Lai gan oficiāli starptautiskie aizdevēji joprojām aicina Grieķiju pildīt savas saistības, Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible iepriekš atzinis, ka Grieķija neievēro reformu programmu.

Pirms šonedēļ gaidāmajām Grieķijas parlamenta vēlēšanām ES atbalstošās centriskās partijas paziņojušas, ka joprojām iebilst pret ideju lauzt vienošanos ar kreditoriem, taču cer uz programmas mīkstināšanu. Ja citas eirozonas valstis vēlēsies noturēt Grieķiju eirozonā, tās nevarēs atteikties no sarunām par izmaiņām programmā, norāda laikraksts.

Finanšu grūtībās nonākusī Grieķija saņem palīdzību no starptautiskajiem aizdevējiem, un kopumā aizdevuma summa var pārsniegt 240 miljardus eiro (aptuveni 168 miljardus latu). Pavasarī arī panākta vienošanās ar privātajiem kreditoriem par Grieķijas valsts parāda pārstrukturēšanu. Taču aizdevēju pieprasītā izdevumu mazināšanas programma, likumu liberalizēšana un privatizācija kavējas.

Iepriekš Atēnas apņēmušās līdz jūnija beigām parlamentā pieņemt likumu par izdevumu samazināšanu par 11 miljardiem eiro (aptuveni 7,7 miljardi latu). Taču 6.maijā notikušajās ārkārtas parlamenta vēlēšanās 70% vietu ieguvuši ES un SVF nosacījumu pretinieki. Vienīgie aizdēvēju programmas atbalstītāji - labēji centriskā partija "Jaunā demokrātija" un kreisi centriskā partija PASOK - maija vēlēšanās cieta nopietnu sakāvi. Pēc 6.maija vēlēšanām izveidot valdību neizdevās, tāpēc 17.jūnijā notiks jaunās vēlēšanas.


Темы: , , , , , , , ,
Написать комментарий