Aptauja: iedzīvotāji optimistiskāki par ekonomiku, ar valdību apmierināti vien 18%

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

Iedzīvotāji ir kļuvuši nedaudz optimistiskāk noskaņoti par ekonomiku, bet ar valdības darbu apmierināti vairs tikai 18%, liecina jaunākais "DNB Latvijas barometra" pētījuma.

Pētījums liecina, ka aprīlī ar valdības darbu bija apmierināti 18% aptaujāto, bet martā - 20%. Kritisku viedokli par valdības darbu aprīlī pauda 76% iedzīvotāju. Februārī 80% bija neapmierināti ar valdības darbu, bet martā - 73%.

Aprīlī iedzīvotāju uzskati par kopējās situācijas attīstību Latvijā nav būtiski mainījušies - 19% uzskatīja, ka attīstības virziens ir pareizs, bet 63% - ka nepareizs.

Savukārt, vērtējot pašreizējo Latvijas ekonomikas stāvokli, aprīlī nedaudz retāk nekā iepriekš tas uzskatīts par "ļoti sliktu" (23%). Februārī un martā šādu viedokli pauda attiecīgi 29% un 25% aptaujāto. Tiesa, biežāk nekā pirms mēneša pašreizējais ekonomikas stāvoklis atzīts par "drīzāk sliktu" – martā tā domājuši 40%, bet aprīlī - 46%. Savukārt pozitīvi vērtējumi joprojām sniegti reti (4%).

Pētījuma dati liecina, ka izmaiņas ekonomiskajā situācijā aprīlī pozitīvi vērtējuši 14% aptaujāto, kas ir nedaudz biežāk nekā februārī (10%) un martā (12%). Arī prognozes par situāciju pēc gada ir kļuvušas nedaudz optimistiskākas – aprīlī 23% domāja, ka pēc gada ekonomiskā situācija būs labāka nekā pašreiz. Februārī un martā šādu viedokli pauda 20%.

Kopumā katrs desmitais Latvijas iedzīvotāju savu un savas ģimenes materiālo stāvokli aprīlī vērtēja kā labu. Martā šādu pozitīvu vērtējumu bija snieguši 6%. Tiesa, arī negatīvi noskaņoto iedzīvotāju īpatsvars turpina pieaugt - aprīlī 45% savu finansiālo stāvokli vērtēja kā sliktu (februārī bija 40%, bet martā - 43%). Savukārt prognozes par izmaiņām ģimenes materiālajā stāvoklī aprīlī ir nedaudz optimistiskākas: 20% domāja, ka pēc gada tas būs uzlabojies (februārī tie bija 18%, bet martā - 19%).

Ir samazinājies arī to iedzīvotāju īpatsvars, kuri iespējas šobrīd atrast labu darbu Latvijā vērtē kā "ļoti sliktas" (no 42% februārī līdz 37% aprīlī), bet nedaudz biežāk norādīts, ka tās ir "drīzāk sliktas" (35%), iepriekš februārī un martā bija attiecīgi 34% un 30%).

"DNB Latvijas barometrs" ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma, viedokļu un attieksmes pret dažādiem sociāliem, ekonomiskiem u.c. jautājumiem pētījums, kurš ietver arī dažādu sfēru pazīstamu ekspertu vērtējumu un cēloņsakarību analīzi. "DNB Latvijas barometrs" tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālākās norises.


Написать комментарий