Lietuvas premjers uzlika kaimiņiem atbildību par Visaginas AES likteni

foto alfa.lt
foto alfa.lt

Ja Latvija un Igaunija nolems nepievienoties jaunās AES projektam Lietuvā, tā realizācija tiks apturēta, prognozē premjers Andrjus Kubiļus.

Ja Latvija un Igaunija nolems nepievienoties jaunās AES projektam Lietuvā, tā realizācija tiks apturēta, prognozē premjers Andrjus Kubiļus.

"Šādu jautājumu mēs sev uzdodam – kas notiks, ja netiks parakstīts akcionāru līgums, par kuru pašlaik tiek diskutēts. Ir acīmredzami, ka šādā gadījumā projekta turpmākā realizācija tiks apturēta, kamēr netiks panākta vienošanās par akcionāru piedalīšanos ", - otrdien intervijā Lietuvas radio teica Kubiļus.

Premjers piebilda, ka viņi cer arī uz Polijas piedalīšanos projektā. "Esmu runājis ar poļu premjeru pēdējās dienās, un, cik man ir zināms, kompāniju līmenī notiek diskusijas, tāpēc varētu būt akcionāri arī no Polijas ", - teica premjers.

Valdība ir iesniegusi parlamentā grozījumu projektus sakarā ar jaunu AES Visaginasā. Ja dokumentu paketi Saeima pieņems līdz jūnija beigām, tad vēlākais 28.jūnijā tiek plānots parakstīt koncesijas līgumu ar japāņu korporāciju Hitachi par Lietuvas vēsturē lielāko enerģētisko projektu 16-18 miljardu litu apmērā.

Jaunu staciju tiek plānots būvēt kopā ar stratēģisko investoru – japāņu korporāciju Hitachi – un Latvijas un Igaunijas partneriem. Koncesijas līguma projektā tiek paredzēts, ka Visaginas AES stratēģiskajam investoram – japāņu korporācijai Hitachi – jāpieder jaunās lietuviešu AES 20%. Lietuvai piederēs 38% akciju, Latvijai – 20%, Igaunijai – 22%. Ja projektam pievienosies Polija, šīs proporcijas varētu mainīties.

Galīgie investīciju lēmumi tiks pieņemti tuvāko gadu laikā. Valdība cer, ka AES tiks uzbūvēta līdz 2020.-2022.gadam.


Написать комментарий