ANO ziņojums: Sīrijas režīms spīdzinājis disidentu bērnus

foto vagabondjourney.com
foto vagabondjourney.com

Sīrijas režīms izmantojis bērnus kā vairogus un spīdzinājis jauniešus, kuru vecākus uzskata par disidentiem, savā ziņojumā vēsta ANO, trešdien ziņo CNN.

Ziņojot par to, ka valdību atbalstošie spēki izmanto bērnus kā dzīvos vairogus bruņotajos konfliktos Sīrijā un spīdzina cilvēkus, ANO atzina, ka Sīrijas konflikts ir pāraudzis pilsoņu karā. "Ir skaidrs, ka Sīrijas valdība ir zaudējusi opozīcijai dažus lielus teritorijas gabalus, vairākas pilsētas un vēlas atgūt kontroli," paziņoja ANO miera uzturēšanas misijas vadītājs Herve Ladsouss, atzīstot, ka valstī ir sācies pilsoņu karš.

"Lai vai kā mēs sauktu to, kas notiek Sīrijā - par pilsoņu karu vai par ko citu, tas ir izplatījies pa lielu valsts daļu, liekot ciest mierīgajiem Sīrijas pilsoņiem," paziņojusi ANO.

ANO ziņojums par situāciju ar bērniem Sīrijā, kas rakstīts aprīļa beigās, oficiāli publicēts pirmdien.

"Lielākoties cietušie bērni spīdzināti, sisti ar smagiem elektrokabeļiem, ar aizsietām acīm turēti ieslēgti necilvēcīgos apstākļos, uz viņu ādas dzēstas cigaretes un vienā gadījumā cietušajam ar elektrošoku sists pa ģenitālijām," teiks ziņojumā, kurā atsaucas uz vairākiem desmitiem notikušā aculiecinieku. "Bērni spīdzināti un sisti, jo ticis uzskatīts, ka viņu brāļi vai māsas, vai vecāki ir pie varas esošās valdības pretinieki vai atbalsta organizāciju "Brīvās Sīrijas armija"," teikts ziņojumā,

Daudzus bērnus vecumā no astoņiem līdz 13 gadiem valdību atbalstošie spēki kā vairogu izmantojuši martā notikušajās Sīrijas pilsētu ieņemšanās, teiks ziņojumā.

"Mēs neesam pārsteigti par ziņojumā teikto, tas kārtējo reizi apliecina to, cik tālu var aiziet Sīrijā pie varas esošie," atzinuši ANO pārstāvji.

Jau vēstīts, ka ANO miera novērotāji Sīrijā atrodas, lai sekotu ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plāna ievērošanai, kura noteiktais pamiers formāli stājies spēkā jau aprīlī, tomēr nav spējis mazināt vardarbību valstī.

Jūnija sākumā Annans brīdināja, ka krīze Sīrijā drīz var kļūt nekontrolējama, bet maijā uzsvēra, ka pēdējā iespēja izvairīties no pilsoņu kara valstī ir miera plāna ievērošana.

Nemieros pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, gājuši bojā vairāk nekā 14 tūkstoši cilvēku, liecina Londonā bāzētā nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".


Написать комментарий