Ministrs sola vēl bargākus sodus dzerājšoferiem

foto 123rf.com
foto 123rf.com

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) atzīts, ka iereibuši autobraucēji joprojām ir problēma, un sola, ka rudenī Saeimā nonāks ministrijas sagatavotie priekšlikumi padarīt sodus dzērājšoferiem vēl bargākus.

Ceturtdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina, ka cīnīties ar ieradumu sēsties pie stūres reibumā var, padarot sodu sistēmu vēl bargāku. Ministrs norādīja, ka vasarā Saeima dosies atvaļinājumā, bet rudenī IeM varētu sniegt savus priekšlikumus, ko tieši varētu mainīt sodu politikā.

Ministrs pieļāva, ka, piemēram, pamatīgi iereibušajiem riteņbraucējiem varētu atņemt arī autovadītāja tiesības.

Jau vēstīts, ka iepriekš sodus par braukšanu dzērumā pastiprināja pirms diviem gadiem, nosakot autovadītājam, kurš brauc 1 – 1,5 promiļu reibumā, naudas sodu no 600 līdz 800 latiem, administratīvo arestu no piecām līdz desmit diennaktīm, kā arī uz diviem gadiem atņemt vadīšanas tiesības. Pirms tam naudas sods bija 400 lati, bet tiesības par šādu pārkāpumu atņēma uz vienu gadu.

Visbargākais sods ir par transportlīdzekļa vadīšanu, ja alkohola koncentrācija organismā pārsniedz 1,5 promiles. Par to paredzēts naudas sods no 800 līdz 1000 latiem, administratīvais arests no 10 līdz 15 diennaktīm, kā arī tiesību atņemšana uz četriem gadiem. Tāds pats sods ir arī, ja autovadītājs bēg no policijas. Ja izelpā vai asinīs konstatētā alkohola koncentrācija ir no 0,5 līdz 1 promilei, paredzēts naudas sods no 300 līdz 450 latiem un tiesību atņemšana uz vienu gadu. Patlaban naudas sods ir no 200 līdz 300 latiem, bet tiesības atņem uz sešiem mēnešiem.

Autovadītājiem, kuru stāžs ir mazāks par diviem gadiem, par braukšanu 0,2 – 0,5 promiļu reibumā paredzēts naudas sods no 150 līdz 300 latiem, kā arī tiesību atņemšana uz sešiem mēnešiem. Patlaban naudas sods ir 100 – 200 lati, bet tiesības atņem uz trim mēnešiem.

Taču policija turpina ķert dzērājšoferus, piemēram, pērn četrās Jāņu brīvdienās uz Latvijas ceļiem kopumā reibumā pie stūres pieķerti 396 dzērājšoferi.


Написать комментарий