Rēzekne mācīsies «zaļās pārvaldīšanas» principus

foto atputasbazes.lv
foto atputasbazes.lv

Kultūras un atpūtas parks Rēzeknes pilsētā ir labākā un draudzīgākā atpūtas vieta ģimenei ar bērniem, vieta, ar ko lepojas pilsētnieki un kas, kā veldzējoša oāze, īpaši gada plaukstošajā laikā, uzņem savā paspārnē.

Šogad tiks uzsākts jauns projekts, kura ietvaros notiks videi draudzīga bērnu atpūtas laukuma rekonstrukcija Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā (0,6 ha).

Kā informēja Rēzeknes pilsētas domes Ārējo sakaru nodaļā, jau 1. maijā ir uzsākts jauns Igaunijas-Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2007. – 2013. gada Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta līdzfinansētais projekts „GREENMAN” (pilns nosaukums „Tartu, Rēzekne, Pleskava: zaļā pārvaldība ilgtspējīgai pilsētu attīstībai un teritoriālajai plānošanai Igaunijas – Latvijas – Krievijas robežpilsētās / ELRI – 177”).

Projekts tiks īstenots Igaunijas, Latvijas un Krievijas pašvaldībās, universitātēs un nevalstiskās organizācijās, proti NVO „Lake Peipsi Project, Pskov” (Krievija, vadošais partneris), Pleskavas pilsētas organizācijās (Krievija), Pleskavas Pedagoģiskajā Universitātē (Krievija), Peipsi Pārrobežu sadarbības Centrā (Igaunija), Tartu pilsētas domē (Igaunija), Igaunijas Dabas zinību Universitātē (Igaunija), kā arī projektā aktīvi iesaistīsies Latvijas partneri – Eiroreģiona „Ezeru zeme” Rēzeknes pilsētas dome, Rēzeknes novada dome un Daugavpils Universitāte.

Projekta kopējā ideja ir veidot zaļāku un pievilcīgāku Tartu, Rēzeknes un Pleskavas pilsētu vidi gan to iedzīvotājiem, gan apmeklētājiem, atbilstoši „zaļās vadības” politikai, labajai praksei un zaļajām inovācijām.

Projekta aktivitātes paredz praktisku zināšanu un iemaņu apgūšanu, kas nepieciešamas, lai efektīvi organizētu un īstenotu iesaistīto pilsētu zaļo pārvaldību: augstskolu studiju kursi par zaļo pārvaldību, pilsētu zaļo teritoriju vadības rokasgrāmatu izdošana, projektā iesaistīto pilsētu zaļās pārvaldības apmācības speciālistiem, tiks veikta Rēzeknes un Pleskavas pilsētu zaļo teritoriju inventarizācija (Daugavpils un Pleskavas Universitātes sadarbībā ar Igaunijas Dabaszinību Universitāti).

Projekta ietvaros tiek plānota četru liela mēroga zaļo zonu izveidošana Tartu, Rēzeknes un Pleskavas pilsētās:

Pleskavas pilsētas centrā – arboretumu atjaunošana (Dendroloģiskais parks, 5 ha);
videi draudzīga bērnu atpūtas laukuma rekonstrukcija Rēzeknes pilsētas Kultūras un atpūtas parkā (0,6 ha);
seguma uzlabošana Ančupānu meža parka teritorijā, Rēzeknes novadā (9,48 ha);
projekta sadarbības pilsētu rozārija un izglītojošu dabas taku, kā arī draudzības alejas izveidošana (1 ha) Tartu pilsētas centrā.

Projekta laikā tiks izstrādāta tehniskā dokumentācija, kas ir nepieciešama, lai atjaunotu zaļo teritoriju nākotnē: Tartu – Mathiesen Parka rekonstrukcijai (1 ha); Pleskavā – pilsētas Botāniskā dārza rekonstrukcijai (6,4 ha); Rēzeknē – Ziemeļu rajona industriālās teritorijas parka rekonstrukcijai (2,5 ha); Rēzeknes novadā – Greivuļu dabas takas izveidei (2 km).

Projekta kopējais ilgums ir 24 mēneši, visi darbi ir jāpabeidz 2014. gada aprīļa beigās.

Projekta kopējais budžets ir 1 948 194,78 eiro. Projekta budžets Rēzeknē ir 307 026 eiro, tajā skaitā Rēzeknes pilsētas domes līdzfinansējums - 15 351,30 eiro, valsts budžeta dotācija - 15 351,30 eiro, EKPI - 276 323,4 eiro.

14.06.2012 , 14:15

rezekne.lv


Написать комментарий