Daugavpilī uzsācis savu darbību projekts “Sociālās rehabilitācijas centrs Avolina Daugavpilī”

2012.gada 12. jūnijā Sociālās lietu pārvaldes vadītāja S. Gavrolova Dienas centrā „Iespēju pasaule” Arhitektu 21 stādīja priekšā ergoterapeiti Vinetu Mihailovu no Rīgas, kura projekta “Sociālās rehabilitācijas centrs Avolina Daugavpilī” sniegs palīdzību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un funkciju traucējumiem, tāds speciālists ir pirmo reizi un vienīgais Daugavpilī.

Pateicoties SLP vadītajai S. Gavrilovai Dienas centra „Iespēju pasaule” bērniem ar īpašām vajadzībām un viņu vecākiem ir sniegta iespēja tieši uz vietas centrā saņemt ergoterapeita pakalpojumus katru otrdienu no plkst. 9.00 līdz 14.00. Tūlīt pēc tikšanās V. Mihailovas kundze izveda iepazīšanās pārrunas un konsultācijas bērniem ar īpašām vajadzībām un viņu vecākiem. Turpmāk šādas tikšanās būs regulāras.

Ergoterapeiti ir nepieciešami kā bērniem ar dažādiem funkciju traucējumiem, tā arī pieaugušajiem, kuri slimības pēc ir kļuvuši bezpalīdzīgi. Kopējā skatījumā ergoterapeiti palīdz cilvēkiem apgūt maksimumu patstāvības un paaugstināt savu ikdienas dzīves kvalitāti. Ja pārstāvji citas radniecīgas profesijas – fizioterapeiti – strādā ar cilvēka ķermeni, tad savukārt ergoterapeiti koncentrējas uz cilvēka nervu sistēmu. Ergoterapeits kopā ar pacientu izpilda veselu kompleksu dažādu vingrinājumu, izstrādājot optimālas uzvedības shēmas dažādās dzīves situācijās.

Ergoterapeiti dara visu iespējamo, lai zaudētās kustību iespējas neatņemtu cilvēkiem dzīves prieku. Cilvēki, kuri ir pārcietuši dažādas traumas, insultu vai ir jau no dzimšanas attīstības traucējumi, bieži ir atkarīgi no citu cilvēku palīdzības. Ergoterapeits tādiem cilvēkiem sniedz konsultācijas – kur ir jāpiesit papildus rokturis, kādu asu stūri vajag apsist ar mīkstu drānu, lai cilvēks nesaņemtu traumas vai kādas papildierīces nepieciešamas, lai viņš varētu darboties patstāvīgi.

Attīstītās valstīs liela uzmanība tiek pievērsta tādiem cilvēkiem, izdomāts kā atvieglot ikdienu – piedaloties dažādos pulciņos un tur apgūstot iemaņas, izmantojot dažādas ierīces. Rīgā ergoterapeiti jau darbojas plašākā apjomā, bet ir nepieciešams, lai šis pakalpojums būtu pieejams visiem cilvēkiem, kam tas nepieciešams. Tagad ir unikāla iespēja bērniem ar īpašām vajadzībām saņemt ergoterapeita pakalpojumus.