Krievijas iedzīvotāju aptauja: Baltijas valstis ir piecu Krievijai nedraudzīgāko valstu vidū

foto Saeima
foto Saeima

Krievijas iedzīvotāji uzskata, ka Latvija ir Krievijai trešā nedraudzīgākā valsts pēc Gruzijas un ASV, liecina jaunākās Krievijas iedzīvotāju aptaujas rezultāti, bet pirmajā, pēc aptaujāto domām, pret Krieviju naidīgāk noskaņoto valstu piecniekā ir arī Lietuva un Igaunija.

Jurija Levadas socioloģisko pētījumu centra maijā veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka Gruziju par Krievijai visnedraudzīgāko valsti nosaukuši 41% aptaujāto, 35% respondentu teica, ka tās ir ASV, savukārt 26% norādīja, ka visnelabvēlīgāk pret Krieviju noskaņota ir Latvija. Lietuvu un Igauniju par Krievijai nedraudzīgāko valsti nosauca attiecīgi 25% un 23% aptaujāto.

Pirms gada veiktā līdzīgā aptaujā Latvija Krievijas iedzīvotāju acīs bija otrā viņiem nedraudzīgākā valsts pēc Gruzijas.

Savukārt draudzīgākās valstis, pēc aptaujāto Krievijas iedzīvotāju domām, ir Baltkrievija, kuru par tādu sauc 34% aptaujāto, un Kazahstāna, kuru par draudzīgāko uzskata 28% respondentu, bet 17% aptaujāto teica, ka vislabvēlīgāk pret Krieviju noskaņota ir Vācija, 16% – ka Ķīna, bet 13% nosauca Ukrainu.

Pētījumu centrs arī norāda uz tendenci, ka pēdējo triju mēnešu laikā pieaugusi Krievijas iedzīvotāju pozitīvā attieksme gan pret ASV, gan Eiropas Savienību. ASV pirms trim mēnešiem pozitīvi vērtēja 50% aptaujāto, bet maijā – 54%, pozitīvs ES vērtējums Krievijas iedzīvotāju acīs pēdējo triju mēnešu laikā pieaudzis no 60% līdz 65%.

Trīs ceturtdaļas jeb 76%, kas ir par diviem procentiem vairāk nekā pirms gada, aptaujāto atbalsta Krievijas un Rietumvalstu attiecību nostiprināšanu un paplašināšanu, bet 13%, kas ir par 3% mazāk nekā pirms gada, aicina valdību vairāk distancēties no Rietumiem.

Savukārt 52% respondentu uzskata, ka jāpaplašina Krievijas un musulmaņu pasaules attiecības, bet 21% pret to iebilst. Pērn Krievijas un musulmaņu pasaules attiecību paplašināšanu atbalstīja 64% aptaujāto, bet pret to bija 25%.

62% aptaujāto Krievijas iedzīvotāju norādīja, ka, viņuprāt, Ukrainai un Krievijai jābūt "neatkarīgām, bet draudzīgām: ar atvērtām robežām, bez vīzām un muitas". 24% teica, ka Maskavas un Kijevas attiecībām jābūt tādām pašām kā ar jebkuru citu valsti "ar slēgtām robežām, vīzām, muitu". 14% aptaujāto atzina, ka abām valstīm vajadzētu apvienoties, pirms gada šādu ideju atbalstīja 15% aptaujāto.

Maija vidū tika aptaujāti cilvēki 130 apdzīvotās vietās 45 Krievijas reģionos.


Написать комментарий