Daugavpilī tika paaugstināts tarifs par atkritumu apsaimniekošanu: saglabāt jaunu tarifu ļaus Spec ATU piedāvātais šķirošanas centrs

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vakar, 14.jūnijā, Daugavpils domes deputāti apstiprināja jaunu tarifu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Atkritumu izvešana pilsētas iedzīvotājiem mēnesī maksās 1,36 latus kopā ar PVN, nevis 1,20 kā bija iepriekš.

Kā zināms, tarifu veido trīs daļas – maksa par atkritumu savākšanu, transportēšanu, pārkraušanu un glabāšanu (Spec ATU); Sabiedrisko pakalpojumu regulatora noteiktais tarifs par atkritumu aprakšanu poligonā; dabas resursu nodoklis. Tarifa paaugstināšanas lēmuma pieņemšanas nepieciešamība ir saistīta ar jaunu tarifu par atkritumu aprakšanu poligonā un jaunu dabas resursu nodokļa likmi (tarifa otrā un trešā sastāvdaļa).

Lēmuma projekta apstiprināšanas gaitā uzņēmuma Spec ATU vadītājs Valērijs Golubevs pastāstīja, ka savu tarifu, kas tika apstiprināts 2008.gadā, uzņēmums, kas nodarbojas ar atkritumu savākšanu un transportēšanu, nepaaugstinās, bet ietekmēt valsts nodokļu politiku pašvaldība nespēj.

Opozīcijas deputātiem apspriešanas gaitā bija radušies jautājumi, kas bija saistīti ar risinājumiem, kas palīdzētu saglabāt vai pat samazināt maksu par atkritumu izvešanu. Jautājumu vidū bija iepriekš apstiprinātas atkritumu normas vienam cilvēkam 1,5 kubikmetru apmērā mēnesī, atkritumu kubikmetru pārveidošana tonnās, ar šķirošanu saistītie jautājumi. Piemēram, deputāts Pēteris Dzalbe atzīmēja, ka viņam nav nekādu iebildumu pret uzņēmumu Spec ATU, bet viņš nav apmierināts ar atkritumu savākšanas un šķirošanas sistēmu. Šajā sakarā deputātam tika piedāvāts pievienoties darba grupai, kuras mērķis būs rast iespējas saglabāt tarifu.

V.Golubevs atzīmēja, ka, lai saglabātu jaunu apstiprinātu tarifu, ir jāveic atkritumu padziļināta šķirošana. Pašlaik Daugavpilī pie dzīvojamajām mājām atrodas divu veidu konteineri – zilās krāsas, kuros ir jāizmet iepakojumi un zaļās krāsas – sadzīves atkritumiem. Pašlaik tiek šķiroti tikai iepakojumi, bet, kā atzīmē V.Golubevs, lai tuvākajā laikā nenāktos paaugstināt tarifu, ir jāšķiro arī sadzīves atkritumi no zaļajiem konteineriem. Tas ļaus samazināt atkritumu skaitu, kas nonāk izgāztuvē un tiek aprakts.

Lai uzņēmums sāktu padziļinātu šķirošanu, domei ir jāpieņem attiecīgais lēmums, uzdodot uzņēmumam atrast risinājumus. Spec ATU vadība izteica savu redzējumu attiecībā uz jautājumu par atkritumu šķirošanas centra izveidošanu un izteica gatavību to izveidot. Turklāt, V.Golubevs atzīmēja, ka uzņēmums šim mērķim pagaidām neplāno lūgt pašvaldībai papildus finansējumu – ar šo uzdevumu uzņēmums plāno tikt galā ar kredīta palīdzību vai eironaudas piesaistīšanu.

Rezultātā trīs deputāti nobalsoja pret – Pēteris Dzalbe, Ināra Ostrovska un Ludmila Smikova. Tarifs stāsies spēkā no 1.augusta.


Написать комментарий