Lībijā atceļ likumu, kurš kriminalizēja Kadafi slavināšanu

foto politicahoje.com.br
foto politicahoje.com.br

Lībijas Augstākā tiesa atcēlusi likumu, kurš kriminalizēja gāztā valsts līdera Muamara Kadafi un viņa režīma, ideju un dēlu slavināšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Likumu, kurš aizliedza gāztā režīma un tā līdera slavināšanu, maijā pieņēma Lībijas Pagaidu pārejas nacionālā padome. Likumā bija arī iekļauti punkti, kas kriminalizē uzbrukumus un apvainojumus revolūcijai, kura gāza Kadafi režīmu, islāmam, valstij un tās iestādēm. Saskaņā ar Lībija kriminālkodeksu par to draud divu līdz 15 gadu cietumsods.

Likumu apstrīdēja Lībijas Cilvēktiesību padome un pilsoniskās sabiedrības grupas, kā arī kritizēja starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācija.

Spriedums radīs lielāku uzticību vietējai tiesu sistēmai, BBC pavēstīja Lībijas Cilvēktiesību padomes vadītājs.

Lībijā pērn februārī sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muamara Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada. Režīms tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Pagaidu pārejas nacionālā padome novembrī izveidoja pārejas laika valdība un solīja, ka šā gada jūnijā notiks pirmās demokrātiskās vēlēšanas šajā valstī vairāk nekā 40 gadu laikā.


Написать комментарий