Uz zīdaiņu piena maisījumu iepakojuma aizliegs izvietot mazuļu attēlus

foto josephletzelternews.blogspot.com
foto josephletzelternews.blogspot.com

Turpmāk uz piena maisījumiem, kas paredzēti bērniem līdz 12 mēnešu vecumam, nedrīkstēs izvietot zīdaiņu attēlus vai attēlus, paredz Eiropas Parlamenta (EP) ceturtdien pieņemtā regula, portālu "Delfi" informēja EP Informācijas biroja Latvijā pārstāve Iveta Ķelpe.

Jaunā regula paredz, ka zīdaiņiem paredzētu piena maisījumu un īpašām diētām paredzētas pārtikas iepakojuma un sastāva noteikumi turpmāk būs stingrāki un skaidrāki. Normatīvais akts palīdzēs aizsargāt patērētājus un sniegs skaidrākas norādes pārtikas ražotājiem. Īpaši noteikumi paredzēti arī pārtikai cilvēkiem ar glutēna (lipekļa) nepanesību un pārtikai mazkaloriju diētām.

Jaunā regula aizvietos vairākus spēkā esošus tiesību aktus, tādējādi saskaņojot iepakojuma un sastāva noteikumus produktiem, kas veido 1-2% no Eiropas pārtikas tirgus.

Regula izstrādāta tāpēc, ka līdz šim nebija pietiekami skaidru noteikumu par atšķirībām starp plašai lietošanai un īpašām grupām paredzētu pārtiku, tādējādi radot problēmas patērētājiem un varas iestādēm, norāda EP pārstāve.

Turpmāk uz piena maisījumiem, kas paredzēti bērniem līdz 12 mēnešu vecumam, nedrīkstēs izvietot zīdaiņu attēlus vai attēlus, kas "var idealizēt produkta lietošanu", norādīts tekstā.

EP arī norāda, ka Eiropas Komisijai (EK) ir jāpārskata pašlaik sarežģītā juridiskā situācija ar piena maisījumiem, kas paredzēti bērniem vecumā no 12 līdz 36 mēnešiem, un vajadzības gadījumā jāierosina jauni noteikumi.

Tiesību aktos būs iekļauti arī īpaši marķēšanas noteikumi. Glutēna jeb lipekļa nepanesības diētu produkti nevarēs saturēt vairāk kā 100 miligramus (mg) glutēna uz kilogramu (kg), un uz tiem būs jābūt norādei "ļoti zems glutēna saturs". Savukārt uz produktiem, kur lipekļa saturs nepārsniedz 20 mg/kg, varēs norādīt "nesatur lipekli".

EP deputāti uzsvēruši, ka EK vajadzētu izpētīt to, vai noteikumi pietiekami atbilst cilvēku, kuri nepanes laktozi, vajadzībām.

Deputāti pauž bažas, ka arvien vairāk produktu iepakojuma satur apgalvojumus par to, ka tie palīdz notievēt. Parlaments norāda, ka vajadzīgi jauni noteikumi par pārtiku ar samazinātu enerģētisko vērtību, kas paredzēta cilvēkiem ar aptaukošanos, uz tiem izvietojot norādes, ka pārtikas produkti ir ar "ļoti mazu kaloriju daudzumu" (400 – 800 kcal dienā) un "ar mazu kaloriju daudzumu" (800 – 1200 kcal dienā).


Написать комментарий