Sīrijas opozīcija Stambulā mēģina pārvarēt domstarpības

foto obozrevatel.com
foto obozrevatel.com

Sīrijas opozīcijas līderi piektdien sapulcējušies uz tikšanos Stambulā, apliecinot vēlmi pārvarēt savas domstarpības un veidot vienotu fronti, saskaroties ar konflikta saasināšanos dzimtenē. "Mēs strādāsim pie vienota redzējuma," paziņoja Stambulā bāzētās Sīrijas opozīcijas grupējumu koalīcijas - Sīrijas Nacionālās padomes (SNP) - bijušais vadītājs Burhans Galiuns.

Stambulas tikšanās sapulcējusi gandrīz visus opozīcijas virzienus un kā novērotāji ieradušies arī vairāku Āfrikas un Rietumu valstu pārstāvji, kā arī ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana pārstāvji.

SNP ir tikusi kritizēta par to, ka nepārstāv visu plašo Sīrijas etnisko un reliģisko grupu spektru, kurā iekļaujas arābi, kurdi, sunnītu musulmaņi, alavīti, kristieši un vēl daudzas citas grupas. "Mēs esam šeit, lai noteiktu kopīgu pozīciju. Starp mums vairs nav palikuši daudzi domstarpību punkti," paziņoja SNP ārlietu vadītājs.

Pagājušajā svētdienā SNP līdera amatā tika ievēlēts kurdu aktīvists Abdelbasets Sajda, kurš ir solījis apvienot opozīciju, lai tās vārdam būtu lielāks svars.
No lielākajām Sīrijas opozīcijas grupām tikšanos Stambulā neapmeklēja tikai Nacionālā koordinācijas komiteja demokrātiskām pārmaiņām, kas pārstāv arābus, kurdus un sociālistu. Citi sanāksmes dalībnieki informēja, ka komiteju no ierašanās atturējušas "tehniskas problēmas".

Tomēr daļā opozīcijas joprojām izturas aizdomīgi pret izredzēm uz pārmaiņām jaunās SNP vadībā. "Tauta cīnās pret [Sīrijas prezidentu] Bašaru al Asadu, jo tai nepieciešama demokrātiska valsts, brīvība, nevis tikai Asada aizvietošana ar Galiunu vai Sajdu," norādīja nelielās Nacionālās pārmaiņu kustības vadītājs Ammars Kurabi.

Tomēr pirmajai sanāksmes dienai tuvojoties noslēgumam, vairāki dalībnieki atzīmēja, ka sarunās gūts zināms progress. "Vienmēr ir cilvēki, kuriem visam jāiebilst, tomēr ir lietas, kas virzās uz priekšu," norādīja viens no sarunu dalībniekiem. Plānots, ka sarunas turpināsies arī sestdien.

Opozīcijas līderu sanāksme Stambulā notiek neilgi pirms lielas opozīcijas grupu organizētas konferences Kairā. Precīzs tās datums vēl nav zināms, bet tā notiks ar Arābu līgas ziņu un gādību.


Написать комментарий