Par Saūda Arābijas kroņprinci ieceļ karaļa pusbrāli Salmanu

foto alriyadh.com
foto alriyadh.com

Saūda Arābijas karalis Abdullāhs par kroņprinci iecēlis savu 76 gadus veco pusbrāli princi Salmanu, kurš ir karalistes aizsardzības ministrs, vēstīja valsts televīzijas kanāls "Al Ekhbariyah".

Jaunu kroņprinci vajadzēja iecelt, jo 79 gadu vecumā sestdien Šveicē mira Saūda Arābijas kroņprincis, pirmais vicepremjers un iekšlietu ministrs Najefs bin Abdulazīzs al Saūds. Avots medicīnas aprindās Ženēvā norādīja, ka viņam bijušas "sirds problēmas".

Saūda Arābijas monarhs Salmanu iecēla par "kroņprinci un premjerministra vietnieku", kā arī viņš saglabās aizsardzības ministra amatu.

Najefa vietā iekšlietu ministra amatā stāsies princis Ahmeds bin Abdulazizs.

Salmans par aizsardzības ministru kļuva oktobrī, kad nomira toreizējais kroņprincis Sultans, kas bija arī aizsardzības un aviācijas ministrs. Pēc viņa nāves par Saūda Arābijas kroņprinci kļuva Najefs.

Saūda Arābijā troni manto nevis monarha vecākais dēls, bet gan monarhijas dibinātāja, 1953.gadā mirušā karaļa Abdulazīza ibn Saūda dēli. Monarhijas dibinātājam bija 22 sievas un, pēc neoficiālām ziņām, 37 dēli, viņu vidū – arī pašreizējais karalis 88 gadus vecais Abdullāhs.

Saūda Arābija, kas ir konservatīva islāma valsts un absolūtā monarhija, ir viena no pasaules lielākajām naftas eksportētājām. Tur atrodas islāma svētās pilsētas Meka un Medīna.


Написать комментарий