Lūdz prezidentu neizsludināt likumu pensijas vecuma celšanai no 2014.gada

foto blogspot.com
foto blogspot.com

Latvijas Sociālo reformu biedrība (LSRB) vērsusies pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, lūdzot neizsludināt 14. jūnijā Saeimā pieņemtos likuma grozījumus, kas paredz no 2014.gada pakāpeniski celt pensijas vecumu līdz tas 2025.gadā sasniegs 65 gadus, portālu "Delfi" informēja LSRB priekšsēdētājs Ivars Rediosns.

Aicinājumā, kuru LSRB iesniegusi pirmdien, teikts, ka izmaiņas likumā ir "nepārdomātas un tautas dzīvotspēju pasliktinošas". LSRB uzskata, ka likumam ir tālejošas sekas un ietekme uz tautas dzīvi vismaz pusgadsimta garumā.

"Ņemot vērā, ka likumprojektu valdība iesniedza Saeimā 27. martā, un tā virzīšana Saeimā notika lielā ātrumā, pārkāpjot labas pārvaldības principu, bez apspriešanas Ārlietu komisijā, Publisko izdevumu un revīzijas komisijā, Budžeta un finanšu komisijā, kā arī neuzklausot nevalstiskās organizācijas, tai skaitā, LSRB termiņā iesniegtos priekšlikumus, likumā ir iebalsotas neizpildāmas normas," norāda Rediosns.

Nosakot 65 gadu pensionēšanās vecumu, likumdevēji bez ievērības ir atstājuši valsts Centrālās statistikas pārvaldes veiktās prognozes par iedzīvotāju paredzamo mūža ilgumu. Piemēram, 1990. gadā dzimušiem vīriešiem paredzamais mūža ilgums būs vien 64,2 gadi, kas liek domāt, ka naudas ietaupījums paredzēts uz tautas mirstības rēķina, kas būtu neleģitīms mērķis, norāda biedrībā.

Jau vēstīts, ka Saeimas deputāti galīgajā lasījumā atbalstīja pensiju likuma grozījumus, ar kuriem paredzēts pensijas vecuma paaugstināšanu no pašreizējiem 62 līdz 65 gadiem īstenot no 2014. līdz 2025.gadam. Pensionēšanās vecums tiks paaugstināts ik gadu pa trim mēnešiem, līdz tas 2025.gadā sasniegs 65 gadu vecumu.

Iepriekš likumprojekta redakcija paredzēja 2014. un 2015.gada 1.janvārī pensionēšanās vecumu paaugstināt par trim mēnešiem, bet, sākot ar 2016.gadu - par pusgadu, līdz 2020.gadā būtu sasniegts 65 gadu vecums.


Написать комментарий