Vladimirs Nadeždins apsolīja Daugavpilij piedalīšanos vienreizējā Eiropas projektā

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pirms dažām dienām no Ķīnas sadraudzības pilsētas Harbinas atgriezās Daugavpils domes delegācija, kuras sastāvā bija Biznesa attīstības nodaļas vadītājs Vladimirs Nadeždins, deputāts Jevgeņijs Ustinskovs, uzņēmuma „Daugavpils ūdens” tehniskais direktors Juris Sarkans un viens no uzņēmuma “Daugavpils siltumtīkli” inženieriem. Daugavpils pārstāvji apmeklēja Harbinas Starptautisko tirdzniecības un rūpniecības izstādi, kas norisinājās šī gada 15.-19.jūnijā.

Vladimirs Nadeždins pirmais pastāstīja Gorod.lv par šo braucienu. Pēc viņa vārdiem, tas bija tradicionālais oficiālais brauciens. Viņi tikās ar Latvijas vēstnieci Ķīnā Ingrīdu Levrenci, kura paziņoja ļoti noderīgu informāciju sakarā ar lielu Eiropas projektu. Saskaņā ar to, aptuveni nākamajā gadā sāks darboties liels Austrumeiropas un Centrāleiropas un Ķīnas sadarbības projekts. „Pagaidām nav zināms, kādi tieši pasākumi notiks projekta ietvaros. Taču sakarā ar to, ka tikai divām Latvijas pilsētām ir sadraidzības pilsētas Ķīnā – Daugavpilij (Harbina) un Rīgai (Sučžou) – mums ir visas iespējas kļūt par projekta pilnvērtīgiem dalībniekiem. Turklāt, kā kļuva zināms, Rīgas un Ķīnas sadarbība pastāv tikai uz papīra”, - ir pārliecināts Vladimirs Nadeždins.

Izdevās saņemt informāciju attiecībā arī uz citiem jautājumiem. Pirmais jautājums attiecās uz notekūdeņu attīrīšanu. „Lieta tāda, ka ķīnieši ir ļoti pragmātiski cilvēki, viņi nedzenas pēc ultramodernām tehnoloģijām, bet ūdens attīrīšanai izmanto gadsimtiem pārbaudītās iemaņas. Viņi stingri ievēro tehniskā reglamenta prasības un tāpēc nav nekādas smakas no šāda veida ražošanas, un blakus ūdens attīrīšanas bāzēm tiek celti debesskrāpji”.

Kā arī tika panākta vienošanās kultūras jomā – iespējams, ka kārtējā Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā “Sudraba zvani” piedalīsies koru kolektīvs no Ķīnas.
Iespaidi no brauciena ir ļoti pozitīvi. Protams, ir grūti salīdzināt mūsu valstis un pilsētas, tās ir pārāk atšķirīgas. Iespaidoja Ķīnas rūpniecības potenciāls, pēdējos gados viņu rūpniecība ir spērusi milzīgu soli uz priekšu, Ķīnas aprīkojumu labprāt iegādājas visā pasaulē, tai skaitā arī Latvijā.

Taču galvenais, kas atstāja īpašu iespaidu, tā ir disciplīnas ievērošana – tehnoloģiju stingra ievērošana noved pie pārsteidzošiem rezultātiem. Uz Ķīnas ceļiem nav nevienas bedres, asfalts ir gluds un tā garantija ir 15 gadi. Pēc šī termiņa notecēšanas to vienkārši pilnībā nomaina. Un tas viss, neskatoties uz to, ka pie viņiem ir diezgan bargi laika apstākļi, vasarās gaisa temperatūra pārsniedz +30 grādus pēc Celsija, bet ziemā bieži vien gaisa temperatūras ir līdz -25», - pastāstīja Vladimirs Nadeždins.
Jāatzīmē, ka Daugavpils un Harbina apmainās ar delegācijām no 2003.gada, kad starp pilsētām tika noslēgts sadarbības līgums. Agrāk delegācijas no Daugavpils pieredzes apmaiņā brauca uz Harbinu divas reizes gadā – ziemā, kad tur notiek Sniega un ledus festivāls, un vasarā, kad tiek organizēta Harbinas Starptautiskā tirdzniecības un rūpniecības izstāde.

Šajā ziemā delegācija no Daugavpils Ķīnu neapmeklēja. Zīmīgi, ka šoreiz delegācijas sastāvā netika iekļauts neviens no vietējo uzņēmēju pārstāvjiem. Ceram, ka šī vizīte bija noderīga pašvaldības uzņēmumiem, kuru pārstāvji bija devušies apgūt tālās valsts pieredzi.


Написать комментарий