Ina Druviete: komisijā sākts darbs pie grozījumiem Autortiesību likumā

foto Saeima
foto Saeima

„Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ir sākusi skatīt grozījumus Autortiesību likumā, šādi reaģējot uz jaunākajām norisēm sabiedrībā.

Tāpat esam pievērsuši uzmanību arī centralizēto eksāmenu jautājumiem,” atskatoties uz aizvadīto Saeimas pavasara sesiju, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete akcentēja, ka komisija ne tikai aktīvi strādāja pie nozaru pilnveidošanas, bet lielu uzmanību pievērsa arī sabiedrībā aktuālām tēmām.

„Ja sabiedrībā parādās kāda jauna norise vai aktualizēts kāds jautājums izglītības vai kultūras jomā, komisija tam pievērš uzmanību un komisijas sēdē atbildīgās personas tiek uzklausītas nedēļas vai divu nedēļu laikā,” akcentēja komisijas priekšsēdētāja.

„Šajā sesijā esam noslēguši darbu pie grozījumiem likumā „Par valsts ģerboni”, reglamentējot gadījumus, kad valsts iestādes drīkst un tām vajag lietot valsts ģerboni, ne tikai attiecīgās iestādes logo. Likums tagad paredz, ka vienlaikus ar valsts ģerboni šāds logo nav lietojams,” skaidroja I.Druviete. „Lielu uzmanību esam veltījuši arī grozījumiem Zinātniskās darbības likumā - galvenokārt saistībā ar izgudrojumiem un patentēšanu. Diskusijas vēl joprojām turpinās, bet tuvākajā Saeimas sēdē komisija nodos šo likumprojektu izskatīšanai otrajā lasījumā.”

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti pavasara sesijas laikā izbraukuma sēdēs viesojušies vairākās skolās - Špoģu vidusskolā, Višķu profesionālajā vidusskolā un Lielvārdes vidusskolā. Komisija iepazinās arī ar apgāda „Lielvārds” darbību un Latvijas perspektīvām mācību līdzekļu digitalizācijā un jaunu mācību līdzekļu veidošanā.

„Īpaši es gribētu atzīmēt mūsu deputātu aktīvo dalību divos Saeimā rīkotos pasākumos,” uzsvēra I.Druviete. „Mēs piedalījāmies Jauniešu Saeimas organizēšanā. Izglītības, kultūras un zinātnes komisija bija viena no tām, kas pulcēja Latvijas aktīvākos jauniešus izglītības sistēmas problēmu apspriešanā. Piedalījāmies arī Saeimas un nevalstisko organizāciju forumā – ekonomikas sadaļā. Uzskatām, ka mūsu ekonomikas attīstības priekšnosacījums ir stabila un ilgtspējīga izglītība, tādēļ norises mūsu izglītībā ir nesaraujami saistītas ar norisēm ekonomikā.”

Runājot par turpmākiem komisijas darba uzdevumiem nākamajā sesijā, I.Druviete uzsvēra, ka deputātiem jāpabeidz darbs pie Zinātniskās darbības likuma grozījumu sagatavošanas trešajam lasījumam. Komisija, visticamāk, strādās arī pie Autortiesību likuma grozījumiem, kuriem komisija noteikusi priekšlikumu iesniegšanas termiņu līdz 28.septembrim. Tāpat komisijas darba kārtībā būs Brīvības pieminekļa un Brāļu kapu likums, un arī Izglītības likumā un Augstskolu likumā būs jāaktualizē daži panti. „Arī vasarā mūsu komisija turpinās darbu, noteikti sanāksim arī sesiju starplaikā, jo šie uzdevumi, kurus komisija veic, ir jārisina nekavējoties un sabiedrības interesēs,” uzsvēra I.Druviete.


Написать комментарий