Šodien Daugavpils novadā Latvijas zinātnieki piedalīsies 6.Sēlijas kongresā

foto DU
foto DU

Daugavpils universitāte šodien organizē 6.Sēlijas kongresu, kuru atbalsta Latvijas Zinātņu akadēmija un Sēlijas Asociācija. Šāda veida pirmais kongress notika pirms 13 gadiem Aknīstē, bet pēdējais – 5.kongress – notika 2008.gadā Viesītē. Iepriekšējos gados kongresa dalībnieki pulcējās Ilūkstē, Neretā, Jēkabpilī.

Šī gada tikšanās notiks Daugavpils novadā Skrudalienas pagastā, kur atrodas renovētais Studiju un pētniecības centrs „ILGAS”. Pateicoties šeit gada laikā realizētajam Eiropas projektam, bāze, kurā gandrīz pusgadsimtu netika veikts remonts, pārtapa vienā no mūsdienīgākajām un modernizētākajām studiju un pētniecības bāzēm Austrumeiropā. Projekta kopējā summa sastādīja gandrīz 17 miljonus latu

Pēc DU rektora Arvīda Barševska vārdiem, lielu ieguldījumu Sēlijas teritoriālās identitātes atdzimšanā ir ienesis Asociācijas prezidents akadēmiķis Jānis Stradiņš.

Kongresa darba ietvaros dalībnieki piedalīsies daudzajos zinātniskajos lasījumos, prezentācijās, tikšanās, ekskursijās pa pētniecības centru, Silenes dabas parku un Riču ezera gleznainajiem krastiem.

Visu klātesošo uzmanībai tiks piedāvāti Sēlijas arheoloģisko, vēsturisko, etnogrāfisko, kultūras un ekoloģijas pētījumu rezultāti.

Zināšanai – Sēlija un Augšzeme ir viens no pieciem Latvijas vēsturiskajiem apvidiem, kuru nosaukums ir radies no senās Baltijas cilts (sēļu) nosaukuma.

Par godu jaunā centra atklāšanai tiks iestādīta vienīgā Latvijā akadēmiķu ozolu aleja. Tiek plānots, ka ozolu iestādīšanā, kas simbolizē gudrību un spēku, piedalīsies mūsu valsts akadēmiskās elitas 13 pārstāvji. To vidū – DU rektors Arvīds Barševskis, Latvijas zinātnes akadēmijas prezidents Jānis Stradiņš, DU Humanitārās jauniešu akadēmijas patrons, kinorežisors Jānis Streicš un vēl 10 ne mazāk zināmi Latvijas akadēmiķi.


Написать комментарий