Laikraksts: netic milzīgajam iereibušo velosipēdistu skaitam

foto blogher.com
foto blogher.com

Svētku laikā policisti aizturējuši 284 piedzērušos transporta līdzekļu vadītājus, taču apmēram puse no tiem – 210 - bijuši velosipēdisti, tāpēc atkal esot atdzīvināta diskusija par caurumiem likumos, kas dzērušiem automašīnu šoferiem ļauj izvairīties no atbildības, trešdien raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Laikraksts atgādina, ka par velosipēda un mopēda vadīšanu dzērumā sods ir tikai no 30 līdz 120 latiem, bet, braucot dzērumā ar automašīnu, mazākais sods ir 300 latu, vainīgajam uz gadu tiek atņemtas autovadītāja tiesības un, ja alkohola daudzums izelpā vai asinīs pārsniedz vienu promili, administratīvais arests līdz 15 diennaktīm.

Kaut arī policijas pārstāvji noliedz šādu versiju, sabiedrība un likumdevēji šaubās, ka Latvijā ir tik daudz piedzērušos velobraucēju, bet auto šoferi kļuvuši daudz prātīgāki, vēsta laikraksts. "Ja CP [Ceļu policija] tiešām vēlas, lai viņiem noticu, lūdzu, lai publisko, kāds ir attālums no vietas, kur pieķerti velosipēdisti, līdz viņu dzīvesvietai," sociālajā tīklā "Twitter" rakstījis politikas komentētājs Kristians Rozenvalds.

Laikraksts atgādina, ka pērn, 10. Saeimai skatot Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumus, Kārlis Šadurskis pievērsa sabiedrības uzmanību, ka nesamērīgi zemais sods par velosipēda vadīšanu dzērumā dod iespēju dzērušam automašīnas vadītājam vienoties ar negodīgu policistu, ka viņa pārkāpums tiek noformēts par vieglāk sodāmo braukšanu ar velosipēdu.

Toreiz deputāts rosināja atcelt velosipēdistu sodīšanu vispār vai sodus piemērotos tiem, kas ir iereibušiem automašīnu vadītājiem. Taču tālāk šo ideju deputātoi nevirzīja.

Valsts policijas Prevencijas pārvaldes metodiskās vadības nodaļas priekšnieks Andris Pāže tolaik laikrakstam "Latvijas Avīze" skaidrojis, ka šāda šmaukšanās nav iespējama, trešdien atgādina "Neatkarīgā". Kopš 2010. gada policistiem, pieķerot velosipēdistu reibumā, grēkāzis kopā ar viņa divriteni jānofotografē pie policijas automašīnas, vēsta laikraksts. Taču policijā, kad laikraksts jautājis, kā noformē aizturētos velosipēdistus, par obligāto fotogrāfiju neminēja ne ar vārdu.

Šadurskis laikrakstam sacījis, ka Iekšlietu vai Tieslietu ministrijai vajadzētu pievērsties šai problēmai. Viņš uzskatot, ka dzērušam velosipēdistam varētu piemērot arī arestu, noņemt autovadītāja apliecību vai arī liegt cilvēkam, kuram nav autovadītāja apliecības, noteiktu laiku to iegūt.


Написать комментарий