Gudvudas Ātruma festivālā demonstrēs 95 litru dīzeļdzinēju

publicitātes foto
publicitātes foto

Amerikāņu kompānija "Cummins" šajā nedēļas nogalē notiekošajā Gudvudas Ātruma festivālā, Lielbritānijā, demonstrēs savu jaunāko un jaudīgāko dīzeļdzinēju "QSK95". Lai arī šis motors nav paredzēts vieglajiem pasažieru un kravas automobiļiem, tas ir iespaidīgs ar saviem gabarītiem.

"Cummins QSK95" dīzeļmotoram ir 95 litru darba tilpums un 16 cilindri. Tā jauda sasniedz 4 000 zirgspēku, bet griezes moments – 16 000 ņūtonmetru. Kā norāda izstrādātājs, šis dzinējs ir tik jaudīgs, ka elektroģeneratora režīmā tas spētu apgādāt ar enerģiju vairāk nekā 3 500 māju.

Minētais motors paredzēts milzīgiem kravas automobiļiem, piemēram, ogļu raktuvēs, kā arī dzelzceļa lokomotīvēm un kuģiem. Šis motors ir zīmīgs ar to, ka savā veiktspējā pārspēj citus tamlīdzīgus dīzeļdzinējus, bet ar lielāku, 20 cilindru skaitu. Līdz kapitālā remonta nepieciešamībai "QSK95" motors spēj nokurināt vairāk nekā 6,5 miljonus litrus dīzeļdegvielas, bet standarta apkopes tam jāveic ik pēc 500 darba stundām.

Tuvākajā nākotnē "Cummins" plāno izgatavot vēl lielāku motoru – ar 120 litru tilpumu, 20 cilindriem un vairāk nekā 5 000 ZS jaudu.

Atgādinām, ka pasaulē absolūti vislielākais dīzeļdzinējs ir "Wärtsilä-Sulzer RTA96-C", kas attīsta 109 000 ZS jaudu; tas paredzēts pasaulē lielākajiem kravas kuģiem.


Написать комментарий