'Latvenergo': elektroenerģijas tarifus politika neietekmē

foto delfi.lv
foto delfi.lv

AS "Latvenergo" noliedz ziņas, ka elektroenerģijas tarifi tiekot veidoti politikas ietekmes rezultātā, norādot, ka tie saistīti ar ekonomisko situāciju un likumu prasībām, portālam "Delfi" norādīja uzņēmuma pārstāve Ivita Bidere.

Uzņēmums, veidojot tarifus, tos ir aprēķinājis saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes 2007.gada 12.decembrī apstiprināto Elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas metodiku saistītajiem lietotājiem. Atbilstoši metodikai elektroenerģijas Pamata tarifu (10,74 santīmi par kilovātstundu) veido vidējā elektroenerģijas cena "NordPool Spot" biržā un noteiktu regulēto pakalpojumu kopums.

Pamata tarifu veido vairākas sastāvdaļas: 36,9% tīkla pakalpojumi, obligātā iepirkuma izmaksas - 10,9%, elektroenerģijas cena, kas ir 32,6% no kopējās summas, kā arī tirdzniecības pakalpojums - 1,6% un pievienotās vērtības nodoklis.

Bidere norāda, ka 201.gadā par 21% pieaugot "Sadales tīklu" tarifam, automātiski pieauga gala tarifs iedzīvotājiem par nepilniem 11%. Katru gadu regulators nosaka jaunas obligātā elektroenerģijas iepirkuma komponentes (OIK), lai kompensētu izmaksas, kas rodas, pērkot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros no ražotājiem, kas to ražo koģenerācijā vai no atjaunojamiem energoresursiem. OIK maksā pilnīgi visi lietotāji Latvijā, tādējādi atbalstot videi draudzīgos elektroenerģijas veidus - zaļo enerģiju un koģenerāciju, skaidro uzņēmuma pārstāve.

Elektroenerģijas cenu nosaka arī situācija brīvajā tirgū Baltijā, un tā nav regulēta, skaidro Bidere. ""Latvenergo" nevar saražot visu Latvijas patēriņam nepieciešamo elektroenerģiju, un iztrūkstošais apjoms tiek pirkts elektroenerģijas tirgū par "NordPool Spot" biržas cenu," uzsver uzņēmumā.

AS "Latvenergo", meklējot risinājumus, lai samazinātu tarifa pieauguma ietekmi, radīja iespēju katrai mājsaimniecībai iegādāties 1200 kWh par samazinātu cenu Starta tarifu (8,25 santīmi par kilovatstundu). Bidere norāda, ka šādas sociāli atbildīgas tarifu diferenciācijas piemērošana saistītajiem elektroenerģijas lietotājiem ir samazinājusi "Latvenergo" tarifu ieņēmumus par 20 miljoniem latu.

Jau vēstīts, ka Administratīvā apgabaltiesa pirmdien apmierināja vairāku fizisku un juridisku personu sūdzības par "Latvenergo" tarifu akceptēšanu2011.gada februārī. Tiesa pirmdien atcēla Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) 2011.gada 16.februāra lēmumu Nr.40. Tiesa noteica, ka tarifi nav piemērojami no brīža, kad tie stājās spēkā - no 2011.gada 1.aprīļa.

"Latvenergo" jau paziņoja, ka izmantos iespēju 30 dienu laikā pārsūdzēt tiesas spriedumu par 2011.gadā akceptēto diferencēto tarifu atcelšanu. "Latvenergo" uzskata, ka tarifi ir ekonomiski pamatoti. "Cenas samazinājums par pirmajām 1200 kilovatstundām bija pareiza rīcība, tādējādi atbalstot iedzīvotājus laikā, kad pieauga elektroenerģijas cena. Līdz ar to, tā kā tiesas spriedums skar Latvenergo kā trešās puses intereses, spriedums tiks pārsūdzēts," norādīts uzņēmuma paziņojumā medijiem.

Pieteicēji lūguši nekavējoties izpildīt spriedumu.

Lielāki elektroenerģijas tarifi tiek piemēroti tām mājsaimniecībām, kuras gada laikā patērē vairāk elektroenerģijas. Par pirmajām 1200 kilovatstundām visiem jāmaksā iepriekšējais tarifs - 8,25 santīmi par kilovatstundu, bet, kad šis limits tiek pārsniegts, par katru nākamo kilovatstundu jāmaksā 10,74 santīmi.


Написать комментарий