Analītiķi: 'Apple' piecos gados pārdevis 250 miljonus 'iPhone' telefonu par 82 miljardiem latu

foto techoncept.com
foto techoncept.com

Informācijas tehnoloģiju koncerns "Apple, Inc." piecos gados kopš pirmā "iPhone" telefona parādīšanās 2007.gadā pārdevis 250 miljonus dažādu "iPhone" modeļu par 150 miljardiem dolāru (82 miljardiem latu), raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portāls "TechCrunch".

Portāls atsaucas uz analītiķu "Strategy Analytics" pētījumu.
Visvairāk no "iPhone" modeļiem pārdots 2011.gadā tirdzniecībā nodotais "iPhone4".

Vienlaikus analītiķi brīdina, ka "iPhone" nākotnes noiets varētu nebūt tik apjomīgs un strauji augošs. Operatori arvien vairāk ir nobažījušies par prāvām subsīdijām, kuras viņiem jāmaksā saskaņā ar "Apple" tirdzniecības līgumu nosacījumiem, lai iekļautu "iPhone" savā sortimentā.

Kā norāda "TechCrunch", "iPhone" operatoru tirgū izjūt arvien lielāku konkurenci no "Samsung" puses, īpaši saistībā ar "Galaxy" viedtālruņu sēriju, kuru operatoriem piedāvā par zemāku vairumtirdzniecības cenu.
"Ir pazīmes, ka nākamie pieci gadi "iPhone" būs grūtāki," izteicies analītiķis Nīls Mostons.

"Strategy Analytics" arī prognozē, ka viedtelefonu tirgus kopumā vairs neaugs tik strauji kā agrāk. Kompānija lēš, ka šī gada otrajā ceturksnī viedtelefonu pārdošana pasaulē pieaugusi tikai par 4%. Tomēr jaunā "iPhone5" modeļa parādīšanās varētu dot impulsus tirgum, kas otrajā ceturksnī cietis no eirozonas krīzes un samērā vājā tirgus ASV.

Pirmais "iPhone" modelis tika prezentēts 2007.gada 29.jūnijā.

Latvijā mobilo sakaru operatoru tīklos darbojas vairāki desmiti tūkstošu "iPhone" telefonu, no tiem vismaz 28 000 "Latvijas Mobilā telefona" (LMT) tīklā. LMT ir bijis oficiālais "iPhone" izplatītājs Latvijā, taču telefoni arī nonākuši Latvijā pa citiem ceļiem - pirkti ārzemēs vai sarūpēti ar citu operatoru palīdzību tā sauktajā pelēkajā tirgū.


Темы: , , , , , ,
Написать комментарий