Rektors Barševskis: Zinātniskās bāzes atklāšana ir tikai viens no DU studiju kvalitātes uzlabošanas projekta posmiem 1

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vakar pēc jaunās studiju un pētniecības bāzes „Ilgas” svinīgās atklāšanas ceremonijas Daugavpils universitātes rektors Arvīds Barševskis sniedza žurnālistiem nelielu preses konferenci.

Pēc DU vadītāja vārdiem, vakar ir noslēdzies tikai viens no DU studiju kvalitātes uzlabošanas un vides pieejamības nodrošināšanas Eiropas projekta lielajiem posmiem. Izņemot studiju un pētniecības centra „Ilgas” atklāšanu, projekta ietvaros, kas turpināsies līdz 2014.gada decembrim, tiek paredzēta Dabaszinātņu un matemātikas fakultātes pussimts auditoriju renovācija jaunajā korpusā Parādes ielā 1, kā arī administratīvā korpusa 28 mācību telpu un koncertzāles renovācija vecajā ēkā Vienības ielā 13. Projektā ietilpst arī aprīkojuma, instrumentu, informācijas tehnoloģiju un DU jaunā korpusa bibliotēkas modernizācija. Turklāt šī eiroprojekta ietvaros, kura kopējā summa ir 16,7 miljoni latu, tiek plānota pētniecības laboratoriju būvniecība.

Arvīds Barševskis žurnālistiem pastāstīja, ka viņš studiju bāzē pārstāv Sistemātiskās bioloģijas institūta koleopterologu grupu, tie ir zinātnieki, kuri nodarbojas ar kukaiņu pētīšanu. „Šeit tiks iekārtota modernā laboratorija, bet mēs neapstāsimies pie sasniegtā – tuvākajā laikā tiks uzsākta vēl vienas ēkas renovācija, kurā tiks iekārtota meža bioloģiskās daudzveidības laboratorija. Šodien atklātā pētniecības centra specializācija būs bioloģiskie pētījumi. Šeit tiek plānots organizēt arī DU doktorantu skolu.
Mēs cenšamies sadarboties gan ar Latvijas, gan ar ārzemju augstskolām, piemēram, ilgu laiku veiksmīgi sadarbojamies ar Latvijas Universitāti un ceram īstenot studentu apmaiņas programmu – viņi brauks uz bāzi „Ilgas”, bet mūsu studenti dosies uz Kolku.

Cieši kontaktējamies arī ar institūtu Francijā. Esam gatavi piedāvāt mūsu bāzi studentiem no Eiropas, kuri nodarbojas ar Latvijas mežu dabas pētniecību. Mūsu studiju bāze atbilst visām nepieciešamām prasībām – tā atrodas dabas parka teritorijā un ir nodrošināta ar mūsdienu aprīkojumu. Vārdu sakot, mums ir, ko parādīt”, - ir pārliecināts rektors Barševskis.

Viņš pateicās žurnālistei par ideju izgatavot lata monētu ar kādas vaboles attēlu, kas apdzīvo Latvijas teritoriju, un solīja apdomāt izteikto priekšlikumu. Veidojot doktorantūras skolu, DU cer, ka to apmeklēs zinātnieki no dažādām valstīm, tas nozīmē, ka ambīcijas sakarā ar naudaszīmi ar Latgales vaboles attēlu nav bez pamata.
Kā arī priecē fakts, ka studentu plūsma, kuri vēlētos studēt bioloģiju mūsu universitātē, pēdējā laikā ievērojami palielinājusies. Salīdzinājumam minēsim, ka aptuveni pirms 5 gadiem bija problēma sakomplektēt grupu pat no budžeta vietām. Šobrīd gandrīz trešā daļa visu studentu studē Daugavpils universitātes Dabaszinātņu un matemātikas fakultātē.


Написать комментарий

Jautājums - kāpēc auditorijās ir tāds aukstums !