Klintone uzsāk vizīti Latvijā ar viesošanos Rīgas pilī

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

Ceturtdien ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone uzsāka vizīti Latvijā, Rīgas pilī tiekoties ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, vēsta Prezidenta kanceleja.

Viņa atzina, ka viņai ir saglabājušas skaistas atmiņas par viesošanos Rīgā 1994.gadā kopā ar savu vīru, toreizējo ASV prezidentu Bilu Klintonu.

Vienas dienas vizītes laikā Latvijā Klintone tiksies ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP).

Vēlāk Klintone Latvijas Universitātē neformālā forumā tiksies ar vietējiem jauniešiem un nevalstisko organizāciju līderiem.

ASV valsts sekretāres vizīte Latvijā noslēgsies ar Samnera Velsa ielas svinīgo atklāšanu pie ASV vēstniecības Rīgā. ASV diplomāta vārdā tiks pārdēvēts Remtes ielas posms no Kalnciema ielas līdz Lielirbes ielai. 1940.gada 23.jūlijā ASV valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Samners Velss nāca klajā ar paziņojumu, ka ASV neatzīst Baltijas valstu inkorporāciju Padomju Savienībā. Vēlāk šis paziņojums kļuva pazīstams kā Velsa deklarācija un kļuva par pamatu ASV ilgtermiņa ārpolitikai, kas neatzina PSRS varas leģitimitāti Baltijas valstīs. Šai neatzīšanas politikai vēlāk sekoja vairāk nekā 50 pasaules valstu, tādējādi tā kalpoja kā spēcīgs atbalsts Latvijas valstiskās neatkarības idejai nebrīves laikā.


Написать комментарий