Mēs ejam pareizā virzienā

foto ivans.ribakovs.lv
foto ivans.ribakovs.lv

Trešdien, 27. jūnijā Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs devās uz Rīgu, kur piedalījās diskusijā par reģionālās politikas pasākumiem lielo pilsētu griezumā. Diskusiju rezultātā tika izdarīti interesanti secinājumi par Latvijas lielo pilsētu attīstību salīdzinājumā ar pasaules pieredzi, portālu gorod.lv informēja Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Olga Petrova.

Diskusijā piedalījās eksperts reģionālās attīstības jautājumos, OECD Attīstības un investīciju foruma priekšsēdētājs Gregs Klārks, kurš klātesošajiem pastāstīja par pilsētu un ciematu mijiedarbību, kā arī par pilsētas konkurētspēju pasaules līmenī. Eksperts izvirzīja vairākas svarīgas tēzes par pilsētu attīstību. Pirmkārt, viņš atzīmēja, ka nav vērts cīnīties ar cilvēku aizplūšanu no pilsētas, bet nepieciešams koncentrēt visus spēkus uz darbu, kas nodrošinās tādu dzīves līmeni un apstākļus reģionā, kuri nestimulēs viņus pat domāt par aizbraukšanu. Lielāku uzmanību jāpievērš pilsētas infrastruktūras un kultūrvides attīstībai, jo cilvēkam ir svarīga iespēja saņemt kultūras pakalpojumu paketi.

Šobrīd galvenā kļūda Latvijā ir aktivitāšu koordinācijas trūkums starp reģionu centriem un ciematiem, kā arī mēģinājumi pozicionēt un attīstīt mazos apdzīvotos punktus tādā pašā veidā, kā lielās pilsētas. Pasaules pieredze rāda, ka daudz veiksmīgāks un efektīvāks visa reģiona attīstības modelis ir reģionālo centru, ka ekonomikas dzinējspēku, attīstīšana. Tādējādi, ja ir attīstīts centrs, kurā funkcionē ražošana, ir sakārtota infrastruktūra un transporta satiksme ar laukiem, iedzīvotāji necentīsies pamest lauku apvidus. Neapšaubāmi, arī lauku apvidus cilvēki jānodrošina ar normāliem dzīves un darba apstākļiem, tas ir, jāievelk ūdensvads, elektrība, jābūt pieejamam sabiedriskajam transportam.

Runājot par centru konkurētspēju, jāpievērš uzmanība inovatīvajai ražošanai, kā arī ražošanas koncentrācijai vienā (vai dažas) konkrētās nozarēs, tādējādi piedāvājot patērētājam augstu produkcijas kvalitāti, konkurent spējīgu pasaules mērogā.

Svarīgs aspekts ir laba koordinācija un vēlēšanās sasniegt labus rezultātus visos vadības līmeņos, tādos kā valdība – pašvaldība, vai starp dažādu līmeņu pašvaldībām.
„Galvenā ideja, kas tika apspriesta tikšanās laikā – ja pareizi un veiksmīgi attīstās reģionālie centri, atbilstoši attīstās arī tuvākā apkārtne. Šis mērķis kļūst sasniedzams, ja maksimāli racionāli tiek izmantoti pieejami resursi un visas ieinteresētās puses kopīgiem spēkiem virzās uz šo mērķi.
Ja šajā griezumā mēģina analizēt situāciju Rēzeknē, tad var secināt, ka pilsēta iet pasaulē aprobētu pareizo ceļu – tiek būvēti kultūras objekti, sakārtota infrastruktūra un ražošana. Un tas ir pilsētas ieguldījums visa reģiona attīstībā,” stāsta Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs.


Написать комментарий