Premjers aicina ASV atbalstīt Latvijas pievienošanos OECD

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

Latvija ir iesniegusi oficiālu pieteikumu dalībai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) ceturtdien ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones vizītes Latvijā laikā, atzina premjers Valdis Dombrovskis (V), portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departaments.

Dobrovskis, izsakot pateicību ASV par Latvijas un pārējo Baltijas valstu okupācijas neatzīšanu un neatkarības atjaunošanas un integrācijas ES un NATO veicināšanu, aicināja ASV atbalstīt Latvijas vēlmi pievienoties OECD. Dalība OECD Latvijai sniegšot iespēju veiksmīgāk īstenot valsts ekonomiskās intereses pasaulē un nostiprināt starptautisko reputāciju.

Klintone uzsvēra, ka Latvijas paveiktais ekonomikas stabilitātes un izaugsmes atjaunošanā, kas Eiropā un citur pasaulē ir izmantots par piemēru krīzes pārvarēšanai, ir pārliecinošs arguments, lai nodrošinātu nepieciešamo partneru atbalstu Latvijas vēlmei iestāties OECD. ASV valsts sekretāre norādīja, ka Latvija ir sevi parādījusi kā drošu un uzticamu partneri gan divpusējās attiecībās, gan starptautisko organizāciju ietvaros un interesējās par Latvijas tālākajiem mērķiem, lai nodrošinātu panāktās izaugsmes ilgtspēju.

Dombrovskis norādīja, ka Latvja saglabās piesardzīgu fiskālo politiku, lai sagatavotos eiro ieviešanai 2014.gadā. "Tajā pat laikā rūpīgi sekojam līdzi eirozonā notiekošajam, lai pārliecinātos, ka tā attīstās mums vēlamajā virzienā. Mūsu kaimiņvalsts Igaunijas piemērs, pievienojoties eirozonai 2011.gadā apstiprina pārliecību, ka šim solim pozitīvo efektu ir vairāk kā negatīvo, taču vēlamies redzēt izlēmīgu rīcību problēmu risināšanai Dienvideiropas valstīs", sacīja premjers.

Pārrunājot sadarbību NATO, ASV Valsts sekretāre pozitīvi novērtēja Latvijas apstiprināto plānu līdz 2020.gadam palielināt valsts aizsardzības budžetu līdz 2% no IKP. "Tas pārējiem partneriem apliecina Latvijas apņēmību sniegt savu ieguldījumu kolektīvās drošības stiprināšanā", uzsvēra Klintone.

Amatpersonas pārrunāja arī Ziemeļu distribūcijas tīkla attīstību, kur Latvija pilda vadošās valsts lomu. Premjers informēja, ka pašlaik tiek strādāts, lai uzsāktu apkalpot no Afganistānas izejošo kravu plūsmu, un tiek vērtētas arī šī transporta koridora komercializācijas iespējas.

Tāpat premjers norādīja, ka veids, kā stiprināt abu valstu ekonomisko sadarbību, būtu atbalsts Latvijas uzņēmumiem, kas ir ieinteresēti piedāvāt savu produkciju ASV kontingenta Afganistānā vajadzībām. Premjers arī aicināja ASV pusi pārskatīt uzņēmumam "Liepājas metalurgs" noteikto tirdzniecības ierobežojumu pamatotību ASV tirgū.

Pārrunājot situāciju enerģētikas nozarē, Klintone minēja, ka Latvijā saskata lielu potenciālo ieguvumu no energoefektivitātes uzlabošanas un enerģijas ieguves, izmantojot biomasu. ASV ir ieinteresēta atbalstīt Eiropas vēlmi uzlabot enerģijas patēriņa efektivitāti, energodrošību un neatkarību, tādēļ ir gatava Latvijai piedāvāt savu enerģētikas ekspertu palīdzību. Arī premjers apstiprināja Latvijas gatavību turpināt ciešu kopdarbību ar ASV kā enerģētikas, tā arī citās jomās.

OECD ir 1961. gadā dibināta starpvaldību organizācija, kurā ir apvienojušās 34 attīstītākās pasaules valstis, tajā skaitā 21 ES dalībvalsts. Tā palīdz valstīm apzināt iespējamās ekonomiskās un sociālās problēmas sektoru griezumā un palīdz noteikt problēmu risināšanas stratēģijas. Organizācijas galvenais mērķis ir veicināt demokrātijas un tirgus ekonomikas principu ievērošanu un izplatīšanu, sekmējot valstu ilgtspējīgu tautsaimniecisko attīstību.

Jau ziņots, ka ceturtdien ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone uzsāka vizīti Latvijā, kur, tiekoties ar valsts amatpersonām, pārrunāja ASV un Latvijas sadarbību, reģiona enerģētikas politikas jautājumus, sadarbību NATO aliansē un starptautiskajās misijās.


Написать комментарий