Saeimas deputāte un akadēmiķis šaubās par Visaginas AES būvniecības nepieciešamību Daugavpils tuvumā

foto nrc.gov
foto nrc.gov

2009.gadā lietuviešu Ignalinā pēc Eiropas Savienības pieprasījuma tika apturēta padomju laikā uzbūvētās Ignalinas atomstacijas darbība. Pēc 3 gadiem lietuviešu valdība ir nolēmusi būvēt jaunu Visaginas AES. Turklāt, izņemot Lietuvu, projektā varētu piedalīties vēl divas valstis – Latvija un Igaunija, par stratēģisko investoru kļūs japāņu kompānija Hitachi. Projekts izmaksās 17 miljardus litu, kas ir aptuveni 6 miljardi dolāru, no kuriem Lietuva būvniecībā ieguldīs 6 miljardus litu. Tiek plānots, ka atomelektrostacija sāks darboties 2020.-2022.gadā.

10. Saeimas bijusī deputāte Rita Strode iecerēto AES būvniecību Lietuvā komentēja šādi: „Līdz šim laikam informācija par šīs stacijas būvniecības nepieciešamību mūsu valstij ir minimāla. Ar Lietuvu viss ir skaidrs, bet nav zināms, vai šī AES ir nepieciešama Latvijas iedzīvotājiem, kāds no tās būs labums. Turklāt līdz galam nav atrisināts jautājums par iecerētās AES atomatkritumu kapsētu.

Pašlaik tiek daudz runāts par to, ka bīstamā objekta būvniecības gadījumā tepat kaimiņos Daugavpils iedzīvotājiem, kuri tādā gadījumā nonāk 30 km atsvešināšanas zonā, pienāktos elektroenerģijas un medicīniskās aprūpes atvieglojumi. Nedomāju, ka pat šādā gadījumā šāda veida kaimiņniecība mūsu pilsētniekiem būtu patīkama. Vispār ļoti skeptiski attiecos pret šo perspektīvu, pat piešķirto atvieglojumu gadījumā.

Daudz reālāk, manuprāt, būtu atgriezties pie Eiropas komisijas ieteiktās idejas par Daugavpils HES būvniecību. Turklāt, iepriekšējo 20 gadu laikā tehnoloģijas nav mainījušās, un ražošana varētu būt ekoloģiski tīra”, - ir pārliecināta Rita Strode.

Visaginas AES būvniecības nepieciešamību apšauba arī Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Jānis Stradiņš. Viņaprāt, lietuviešu atomstacija Latvijai nav ekonomiski izdevīga. „Vai elektroenerģija mums paliks lētāka? Vai mūsu valsts spēs dzēst parādu, kuru vajadzēs ņemt šīs AES būvniecībai? Lietuvai ir vajadzīgi tādi partneri kā Latvija un Igaunija, jo viena tā nespēs realizēt šāda veida projektu. Šobrīd mūsu valstij ir jāizlemj par piedalīšanos būvniecībā, tātad Visaginas AES liktenis ir atkarīgs no Latvijas”, - uzskata akadēmiķis Stradiņš.


Написать комментарий