Pēc 14 gadu ilgas cīņas 'Microsoft' būs jāmaksā ES 860 miljoni eiro

foto buzzom.com
foto buzzom.com

Eiropas apelācijas tiesa trešdien paturējusi spēkā ASV informācijas tehnoloģiju gigantam "Microsoft" uzlikto soda naudu, izbeidzot 14 gadus ilgo kompānijas cīņu ar Eiropas konkurences regulatoriem, vēsta aģentūra AP.

Eiropas Savienība (ES) pārbaude par "Microsoft" darbību tika uzsākta 1998. gadā, pēc tam, kad "Microsoft" atteicās sniegt noteiktu tehnisku informāciju kompānijas "Sun Microsystems". Informācija bija nepieciešama, lai "Sun Microsystem" serveri varētu tikt izmantoti, strādājot ar "Microsoft Windows" operētājsistēmu.

ES šajā rīcībā saskatīja "Microsoft" vēlmi izmantot savu gandrīz monopola stāvokli ar "Windows" operētājsistēmu, lai kontrolētu arī citas tirgus nišas, tai skaitā serveru programmatūras, interneta pārlūkprogrammas un tiešsaistes mediju programmatūru.

Eiropas Komisija (EK) atzina "Microsoft" par vainīgu konkurences noteikumu pārkāpumos jau 2004. gadā un piesprieda kompānijai 497 miljonu eiro (348 miljoni latu) lielu naudassodu. Tā arī noteica, ka kompānijai jādalās ar konkurentiem tehniskajā informācijā un jālaiž tirgū "Windows" versija bez mediju atskaņotāja "Media Player".

Zaudējot apelācijas procesā, "Microsoft" 2005. gadā izveidoja operētājsistēmu "Windows XP N" bez "Media Player" atskaņotāja. Tikmēr ES sāka šaubīties par "Windows" publiskoto tehnisko dokumentu derīgumu.

2006. gadā ES secināja, ka "Microsoft" nepakļaujas 2004. gada spriedumam un sodīja uzņēmumu ar vēl 280,5 miljoniem eiro (196 miljoni latu).

2007. gada martā ES apsūdzēja "Microsoft", ka tā izvairās no tiesas lēmuma pildīšanas, nosakot pārāk augstu maksu par tehnisko informāciju. ES piedraudēja kompānijai ar vēl lielākiem sodiem.

Šī paša gada oktobrī "Microsoft" piekrita samazināt maksu par tehniskajiem dokumentiem un piedāvāja piekļūt brīvā koda un citiem attīstītājiem par vienreizēju maksu 10 tūkstošu eiro (6993 lati) apmērā. Lai gan tas atrisināja galvenās nesaskaņas, ES uzsvēra, ka uzņēmumu tik un tā var sodīt par noteikumu neievērošanu pirms tam.

2008. gada janvārī ES atkal uzsāka izmeklēšanu pret "Microsoft", pēc tam, kad saņēma interneta pārlūka attīstītāja "Opera Software ASA" sūdzību. Šoreiz "Microsoft" turēja aizdomās par tirgus pozīcijas ļaunprātīgu izmantošanu, izspiežot no tā citus interneta pārlūkus un konkurējošās programmatūras, kuras ir atkarīgas no "Microsoft" programmām.

Februārī ES regulators par "Microsoft" izvairīšanos pilnībā izpildīt 2004. gadā noteiktās saistības uzlika kompānijai rekordlielu sodu – 899 miljonus eiro (629 miljoni latu). Kopā ar 2004. un 2006. gadā piespriestajiem, kopējais sodu apmērs nu sasniedza aptuveni 1,7 miljardus eiro (1,19 miljardi latu). Maijā "Microsoft" paziņoja, ka ir pārsūdzējusi sodu.

2009. gada maijā EK pieprasīja atdalīt "Microsoft" interneta pārlūkošanas programmu "Microsoft Internet Explorer" no operētājsistēmas "Windows". Jūlijā "Microsoft" piekrita konkurējošajām pārlūkošanas programmām atļaut darboties "Windows" vidē, lai izvairītos no jaunām soda naudām.

ES pārtrauca interneta pārlūku lietu 2009. gada decembrī, pēc tam, kad "Microsoft" piekrita dot iespēju Eiropas "Windows" lietotājiem izvēlēties līdz 12 citām interneta pārlūkošanas programmām. Ar to tika pārtrauktas visas ES aktīvās lietas pret "Microsoft", tomēr joprojām tika gaidīts lēmums 2008. gada kompānijas pārsūdzētā soda lietā.

Trešdien, 27. jūnijā ES Tiesa noraidīja "Microsoft" pārsūdzību par 2008. gada sodu, bet samazināja to uz 860 miljonu eiro (601 miljons latu), izbeidzot lietu, vēsta AP.


Написать комментарий