Daži cilvēku tūkstoši bija atbraukuši uz Demeni, lai pie dabas krūts noklausītos īsto operu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Sestdien Sēlijā, Demenes ciemā, notika unikāls Daugavpils un visas Latgales mēroga pasākums. Uz dažām stundām klajums pie pamestās mājas bija pārvērties īstajā koncertzālē, kurā slavenie Latvijas mūziķi izpildīja „klusi skanošo” operu, kas bija veltīta retai amfībiju sugai ar romantisku nosaukumu Bombina bombina jeb sarkanvēdera ugunskrupim.

Pasākuma iniciatore ir biedrība Dabas koncertzāle, kura ik gadu valstī jau septiņus gadus pēc kārtas rīko neparastus pasākumus dažādās Latvijas vietās. Pasākumos piedalās ne tikai dziedātāji, dzejnieki un mūziķi, bet arī zinātnieki, kuri populārā formā stāsta par atsevišķiem mūsu floras un faunas pārstāvjiem. Ik gadu tiek izvēlēts kāds dzīvnieks, kuram tiek veltīts konkrēts pasākums. Šogad tā ir Bombina bombina, kuras tikai 500 pārstāvji apdzīvo mūsu valsti. Pēc Latgales zoodārza direktora Mihaila Pupiņa vārdiem, Latgale ir Eiropas ziemeļu daļa, kuru apdzīvo šī reta suga. Viņš kopā ar dzīvesbiedri Aiju jau vairākus gadus nodarbojas ar šīs retas sugas pētīšanu un aizsardzību.
Skatītāji, kas bija sapulcējušies, lai noklausītos operu, nebija vīlušies. Sākumā dažāda vecuma interesenti apmeklēja aptuveni 20 zinātniskās darbnīcas, kas tika ierīkotas zems klājas debess. Viņiem bija iespēja aplūkot pasākuma galveno varoni, kā arī piedalīties dažādās viktorīnās, uzzināt daudzus interesantus faktus par Bombina bombina dzīvi, nofotografēties vardes tēlā, izgriezt krāsainu masku un izgatavot kulonu vardes formā.

Demenes pagasta vadītāja Valentīna Gadzāne arī bija nopietni sagatavojusies pasākumam – lielajā katlā uz ugunskura vārījās garšīga putra.

Tik daudz cilvēku vienā vietā klusais Demenes ciems sen nebija redzējis – noklausīties sakranvēdera ugunskrupja operu bija sapulcējušies aptuveni 2 000 cilvēku ne tikai no visas Latvijas, bet arī no Lietuvas, Baltkrievijas un citām valstīm. Izrādījās, ka daudzi skatītāji pirms tam jau bija apmeklējuši šāda veida pasākumus, turklāt, viņi tos apmeklē pilnā ģimenes sastāvā kopā ar maziem bērniem, paņemot līdzi siltas segas, izliekamos krēslus, karstu tēju un kabatas lukturīšus.

Priekšnesums sākās krēslā, jo tumsa ir ne tikai jauniešu draugs, bet arī dabas koncertzāles draugs. Stāstīt par šo priekšnesumu ir grūti, jo to vajadzēja redzēt, dzirdēt un sajust pašam. Lieliska mūzika, izpildītāju skaistās balsis, gaismas instalācijas uz vecā šķūņa jumta un apkārtējā daba radīja brīnumainas izjūtas, un meitenes Ololones mīlas stāsts aizskāra līdz sirds dziļumiem.

Starp citu, libreto pamatā, kuru uzrakstījuši Valdis un Ruta Muktupāveli, bija reāli notikumi no Bombina bombina dzīves, kurus interesanti un sīki bija izstāstījuši Mihails un Aija Pupiņi. Operu izpildīja Ingus Ulmanis, Aigars Voitišķis, Kaspars Tobis, Andris Sējāns, Valdis un Ruta Muktupāveli, kā arī paši sarkanvēdera ugunskrupji.
Šī neaizmirstamā pasākuma organizēšanā bija palīdzējuši Latvijas Dabas fonds, Daugavpils novada dome, Demenes pagasta pārvalde, Dabas aizsardzības pārvalde, kā arī lauku mājas „Jaunvandas” īpašnieki un SIA „Myrtillus”.



Написать комментарий