Sinoptiķi atceļ brīdinājumu par spēcīgu negaisu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Svētdienas vakarā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) atcēlis brīdinājumu par vietām Latvijā iespējamu spēcīgu pērkona negaisu.

Līdz svētdienas vakaram tikai vietām valstī nedaudz īslaicīgi lijis. Iespējams, ka Latgales dienvidus - Baltkrievijas pierobežu - skāra īslaicīgs stiprāks lietus un pērkona negaiss.

Svētdienas vakarā jauni pērkona negaisi plosās vietām Polijā, Lietuvā un Baltkrievijā. Varšavā gaisa temperatūra paaugstinājās līdz +34 grādiem, un daļu Polijas galvaspilsētas vēlā pēcpusdienā skāra pērkona negaiss ar krusu, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām un Eiropas bīstamo laikapstākļu datubāzes.

Krusas graudi bija vidēji vienu centimetru lieli, prāvāko graudu diametrs sasniedza divarpus centimetrus. Savukārt Polijas ziemeļu daļā negaiss plosījās svētdienas rītā, un vēja gāztu koku dēļ traumas guva vairāki cilvēki.

Negaiss ar stiprām lietusgāzēm un vēja brāzmām skāra arī Kaļiņingradas apgabalu un Lietuvu, kur vējš vietām lauza kokus. Daudz lauztu koku ir Lietuvas ziemeļaustrumu pilsētā Utenā. Šī vētra, virzoties gar Latvijas robežu, skāra arī Baltkrieviju.

Itālijā un Balkānu valstīs gaisa temperatūra svētdien paaugstinājās līdz pat +40 grādiem, svelme līdz +37..+38 grādiem bija arī vietām Čehijā, Slovākijā un Ungārijā. Savukārt augstākā gaisa temperatūra Latvijā saskaņā ar uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" datiem svētdien reģistrēta Daugavpilī un Krāslavā, kur termometra stabiņš pakāpās līdz +26,7 grādiem.


Написать комментарий