ES bioloģiskās lauksaimniecības logotips ir obligāts

publicitātes foto
publicitātes foto

Divu gadu pārejas periods, lai nodrošinātu atbilstību jaunajiem ES marķējuma noteikumiem bioloģiskās pārtikas nozarē, beidzies, un no 1.jūlija ES bioloģiskās lauksaimniecības logotips ir obligāti jāizvieto uz visiem fasētajiem bioloģiskās pārtikas produktiem, kas ražoti ES dalībvalstīs un kas atbilst noteiktajiem standartiem.

Nefasētiem un importētiem bioloģiskās pārtikas produktiem logotipa izmantošana nav obligāta. Papildus ES simbolam marķējumā joprojām varēs norādīt arī citus privātus, reģionālus vai valsts logotipus, atgādina Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

ES bioloģiskās lauksaimniecības logotips "eirolapa" ieviests 2010. gada 1. jūlijā, bet, lai palīdzētu uzņēmējiem pielāgoties jaunajiem noteikumiem un lai nebūtu jāizmet jau saražotais iepakojums, tika noteikts divu gadu pārejas periods, pirms logotips kļūst obligāts uz visiem produktiem.

Logotipa vizuālajā laukā jābūt norādītam arī kontroles iestādes kodam un produkta sastāvā esošo lauksaimniecības izejvielu audzēšanas vietai.

Nesen sagatavotā drīzumā publicējamā "EuroBarometer" ziņojumā secināts, ka kopš logotipa ieviešanas tas jau ir ieguvis atzinību ceturtajā daļā (24%) Eiropas sabiedrības.

"Mēs ceram, ka ES logotips nākotnē varētu izveidoties par plaši atzītu bioloģiskās pārtikas ražošanas simbolu visā Eiropas Savienībā, kas dos patērētājiem pārliecību, ka produkti ražoti atbilstīgi stingrajiem ES bioloģiskās lauksaimniecības standartiem," teica ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačans Čološs.

Dalībvalstis 2007. gadā atbalstīja ideju veicināt bioloģiskās lauksaimniecības nozares attīstību, ieviešot obligātu ES bioloģiskās lauksaimniecības logotipu. Lai izveidotu oriģinālu šā logotipa dizainu, Komisija 2009. gadā sarīkoja konkursu, kurā piedalījās vairāk nekā 3400 mākslas un dizaina studentu, un 2010. gada sākumā organizēja sabiedrisku balsošanu par trīs labākajiem dizaina variantiem.

Iepriekšējos gados bioloģisko produktu patēriņš ES ir palielinājies, un tagad tas veido aptuveni 2% no ES tirgus. Iepriekšējos desmit gados arī ražošanas apjoms ir ievērojami pieaudzis – bioloģiskā lauksaimniecība tiek praktizēta aptuveni 5% no ES lauksaimniecībā izmantotās zemes, un vairāk nekā 2% lauku saimniecību (vairāk nekā 200 000 saimniecību) pašlaik ir sertificētas kā bioloģiskas.


Написать комментарий