Lindermans aicina pārpublicēt Giļmana rakstu, tā protestējot pret kriminālprocesa sākšanu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Biedrības "Dzimtā valoda" priekšsēdētājs Vladimirs Lindermans aicina gan plašsaziņas līdzekļus, gan sociālo tīklu lietotājus pārpublicēt partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) politiķa Aleksandra Giļmana rakstu par 14.jūnija represijām, jo kriminālprocesa sākšana par šo publikāciju esot "mēģinājums ierobežot vārda brīvību".

Kā ziņots, Drošības policijā (DP) saistībā ar Giļmana izteikumiem kādā publikācijā, kurā viņš apšauba Latvijas iedzīvotāju deportāciju, sākts kriminālprocess.

Savukārt Lindermans paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pauž viedokli, ka "jebkuram saprātīgam cilvēkam" ir skaidrs, ka Giļmana rakstā neesot nozieguma sastāva, turklāt Giļmans pats ir no represēto ģimenes. Līdz ar to kriminālprocesa sākšana esot "mēģinājums ierobežot vārda brīvību, kā arī pievilkt grožus tiem, kuri domā, runā un raksta, neņemot vērā oficiālās ideoloģijas rāmjus," akcentē Lindermans.

Tāpēc viņš aicina plašsaziņas līdzekļus, kā arī autorus, kuri raksta savos portālos, sociālajos tīklos u.c., "demonstratīvi" publicēt rakstu "14.jūnija mīti". Šādas akcijas jēgu Lindermans skaidro šādi: Giļmana rakstā neesot nozieguma sastāva, bet, ja Saeimas un specdienestu pārstāvji uzskatot viņu par noziedznieku, tad lai par tādiem uzskata arī pārējos, kas šo rakstu pārpublicēs. Šāda rīcība iedarbošoties uz cilvēkiem, "kuri vēlās aizbāzt mums muti", uzsver Lindermans.

Jau ziņots, ka arī Giļmans ir pārliecināts, ka nekādus krimināla rakstura pārkāpumus nav izdarījis un DP šajā lietā nekādus pārkāpumus nekonstatēs, jo tajā "nekāda krimināla" neesot.

DP kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 74.1. panta - par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku noliegšanu vai attaisnošanu. Minētais likuma pants vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu. Process sākts, izskatot Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas valstiskās audzināšanas apakškomisijas iesniegumu.

Kā ziņots, vairākos Krievijas medijos parādījušās publikācijas, attaisnojot Staļina deportācijas, un ar līdzīgiem komentāriem nācis klajā arī Giļmans, apšaubot 1941.gada 14.jūnija politisko represiju traģiskumu. Krieviski iznākošajā laikrakstā "Čas" Giļmans par mītiem nodēvē vairākas lietas, par ko Latvijā tiek runāts saistībā ar šīm represijām.


Написать комментарий