'Ghetto Games' traumas guvušo BMX braucēju nebija iespējams pārvest uz Rīgu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Svētdien Ventspilī notikušajās sacensībās "Ghetto games" smagas traumas guvušo un vēlāk slimnīcā mirušo "BMX" sportistu Artūru Griķi nebija iespējams transportēt uz slimnīcu Rīgā, jo traumas bija pārāk smagas, otrdien vēsta laikraksts "Diena".

Notikušā aculiecinieks Jānis Dreimanis portālam Diena.lv stāstīja, ka jaunietis triku bija veicis jau iepriekš citos skeitparkos, tomēr tas neesot no tiem, kas sanāk katru reizi. "Kamēr gaisā tiek veikts 360 grādu apgrieziens, braucējs pagriež stūri vispirms uz vienu, tad uz otru pusi - Artūram neizdevās satvert stūri pēc otrā pagrieziena," riteņbraucēja veikto triku apraksta Dreimanis. Pēc kritiena puisim pašam izdevās piecelties.

Sportists pēc traumas gūšanas tika nogādāts Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, kuras galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeņģis stāsta, ka, gūstot smagas traumas, pirmajā šoka stadijā cilvēks var spēt piecelties un nejust sāpes. Mediķi konstatēja, ka puisim bojāti lielie asinsvadi un ir smaga aknu asiņošana. Šādā stāvoklī, kad bija jāglābj viņa dzīvība, puisi nevarēja transportēt uz slimnīcu Rīgā.

Uzzinot diagnozi, esot bijis skaidrs, ka tāda trauma nav savienojama ar dzīvību. Mediķi tomēr cīnījās par puiša dzīvību visu nakti un veica divas operācijas, arī pārlējuši asinis. Ķeņģis laikrakstam skaidrojis, ka iekšējo orgānu, arī aknu asiņošana ir ļoti smagas traumas. Jaunais riteņbraucējs mira slimnīcā svētdien agri no rīta.

Brīvā stila BMX, atšķirībā no klasiskā BMX, sportisti nebrauc pa trasi, bet gan skeitparkos, speciālajās konstrukcijās un ielās. Tāpat atšķiras ekipējums - brīvajā stilā ir obligāti jāvelk ķivere, bet nav vēdera aizsarga, jo tas traucētu sportistu kustībām, skaidro Aivars Šneiders, kurš trenē jauniešus.

Traumas šajā sporta veidā ir ikdiena, parasti - nobrāzumi un zilumi. Pieredzējušais sportists Šneiders atminējās vienu gadījumu pasaulē, kur sportists no "BMX Freestyle" gūtajām traumām mira, un diemžēl šo sarakstu tagad papildina arī Latvija.

"Neviens necenšas darīt sev pāri. Artūrs mācēja to triku uztaisīt, tas bija viens no viņa iecienītākajiem," norāda Šneiders, piebilstot, ka šajā reizē jaunietis bija izvēlējies to veikt uz konstrukcijas, kur pirms tam bija izmēģinājis vairākas reizes.

Jau vēstīts, ka Valsts policijā (VP) sākts kriminālprocess par BMX riteņbraucēja bojāeju Ventspilī notikušajās sacensībās "Ghetto games".

BMX braucēja nāves dēļ svētdien atcēla šogad lielākā ielu sporta un kultūras "Ghetto Games" festivāla otrās dienas sacensības Ventspilī. Sestdien sacensību pirmajā dienā Ventspilī skeitparka sporta veidu sacensībās traumas guva BMX braucējs Artūrs Griķis, kurš svētdienas rītā Ventspils slimnīcā nomira.


Написать комментарий