Dombrovskis: ministriju budžeta prasības būtiski pārsniedz iespējas

foto vienotiba.lv
foto vienotiba.lv

Lai gan šā gada budžeta grozījumos paredzētā papildu finansējuma apmērs nav nofiksēts, ir skaidrs, ka ministriju pieprasījumi ievērojami pārsniedz grozījumu iespējamo maksimumu, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina premjerministrs Valdis Dombrovskis (V).

"Pašreiz precīzāks budžeta grozījumu apmērs nav nofiksēts, bet provizoriski te ir runa par aptuveni 60-68 miljoniem latu. Ministriju pieprasījumi ir par ievērojami lielāku summu," sacīja Dombrovskis.

Politiķis informēja, ka valdības nākamās sēdes uzdevums būs izvērtēt visus šos ministriju pieprasījumus un izšķirties, kurus no tiem šā gada budžeta grozījumos varēs atbalstīt.

Ministrijām un citām centrālajām valsts iestādēm līdz 26.jūnijam bija jāiesniedz FM priekšlikumi papildu pieprasījumiem iekļaušanai šā gada valsts budžeta grozījumos. Jau tagad ir skaidrs, ka iestāžu pieprasījumu būs vairāk, nekā valsts budžeta grozījumi ļaus piešķirt papildu līdzekļus, tāpēc diskusijas par papildu piešķiramajiem līdzekļiem un nozarēm notiks valdības sēdē, iepriekš teica FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Par valsts budžeta grozījumiem un izdevumu palielināšanu šogad valdība var runāt, jo Latvijas ekonomiskā izaugsme šogad izrādījusies straujāka par prognozēto. Iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada pirmajā ceturksnī audzis par 6,9% salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni.

FM nostāja ir, ka budžeta grozījumi būs nelieli, jo budžeta deficīts nedrīkst šogad pārsniegt 2,1% no IKP.

Pēc vairākus gadus Latvijā ilgušās ekonomiskās krīzes un "jostas savilkšanas" šī būs pirmā reize, kad valsts budžets tiks grozīts, paredzot papildu tēriņus, nevis veicot konsolidāciju un izdevumu samazināšanu.


Написать комментарий