Pētījums: Latvija ir 30. inovatīvākā valsts pasaulē

foto sciencemediacentre.co.nz
foto sciencemediacentre.co.nz

Latvija ir 30. inovatīvākā valsts pasaulē, liecina ANO Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) un Francijas biznesa skolas INSEAD jaunākais pētījums, kas aptver 141 pasaules valsti.

Pētījumā valstis sarindotas, izvērtējot 84 rādītājus, tostarp tādās inovāciju jomās kā patenti un datoru programmatūra, kā arī tirgus un uzņēmējdarbības attīstība, infrastruktūra, pētījumi un tehnoloģijas, cilvēkkapitāls un institucionālais ietvars.

Par pasaulē inovatīvāko valsti pētnieki otro gadu pēc kārtas ir atzinuši Šveici, kas īpaši labus rezultātus guvusi pētījumu un tehnoloģiju jomā, kā arī ekoloģiskā ilgtspējīguma jomā. Otrajā un trešajā vietā ir attiecīgi Zviedrija un Singapūra.

Igaunija apsteidz Latviju un ierindojas 19.vietā, tomēr mūsu valstij ir labāks sniegums nekā kaimiņzemei Lietuvai, kurai atvēlēta 38.vieta.

Pētījuma autors Soumitra Duta norādīja, ka ekonomikas nedienu dēļ visnotaļ sliktas pozīcijas ir Dienvideiropas valstīm. Piemēram, Grieķija ir tikai 66.pasaulē inovatīvākā valsts, bet Portugāle un Itālija ierindotas attiecīgi 35. un 36.vietā. Tikai vienu pozīciju virs Latvijas ir Spānija (29.vieta).

No lielajām ekonomikām ASV ir 10.vietā, Ķīna – 34.vietā un Krievija – 51.vietā. Pēdējā vietā pasaulē inovāciju jomā ir Sudāna.

Pētnieks uzsvēra – lai gan Eiropas valstis ir izteiktas inovāciju līderes, Dienvideiropas zemes joprojām cieš no globālās ekonomiskās krīzes sekām un neatrisinātajām strukturālajām problēmām.

Savukārt vairākas Austrumeiropas valstis, tostarp Latvija, Čehija, Ungārija un Serbija, pēc viņa teiktā, ir uzrādījušas augstāku inovāciju attīstību nekā varēja gaidīt, ņemot vērā ienākumu līmeni šajās valstīs.

Pētījumā arī izteikts brīdinājums, ka globālās ekonomikas krīzes ietekmē var izveidoties tā dēvētā divātrumu Eiropa, kad daļa Eiropas Savienības valstu attīstās un integrējas daudz straujākā tempā nekā pārējās bloka zemes, padziļinot attīstības plaisu starp bloka valstīm.

Inovācijas ir nozīmīgs ekonomiskās izaugsmes un jaunu darbavietu radīšanas dzinējspēks.


Написать комментарий