Izdevējs: skolēnu darba burtnīcas jāsaglabā, jo tās attīsta loģisko domāšanu

foto expression89.deviantart.com
foto expression89.deviantart.com

Skolēnu darba burtnīcas ir jāsaglabā, jo tās attīsta bērnu loģisko domāšanu un spēju analizēt, turklāt tās ir ērtas un pārskatāmas skolotājiem, šādu viedokli pauda "Zvaigzne ABC" pārstāve Kristīne Sadovska.

"Lai gan pastāv viedoklis, ka skolēnu darba burtnīcas radās neatkarīgās Latvijas laikā, patiesībā pirmās darba burtnīcas tika izveidotas, Latvijai vēl esot PSRS sastāvā. To nepieciešamība un struktūra tolaik tika zinātniski pamatota. Turpmākajos gados, attīstoties Latvijas mācību grāmatu tirgum, kopā ar pedagogiem kā mācību komplekta sastāvdaļas tika izstrādātas darba burtnīcas," stāstīja Sadovska.

Uzņēmuma pārstāve stāstīja, ka visas "Zvaigzne ABC" izdotās darba burtnīcas ir tikušas izstrādātas komplektā ar attiecīgā mācību priekšmeta grāmatu, tās radījuši tie paši autori, kas izstrādājuši attiecīgo mācību līdzekli, un komplektizdevumus lietošanai apstiprinājusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Uzdevumi ir iekļauti arī mācību grāmatās, un skolotāji izvēlas, kādus mācību līdzekļus nepieciešams izmantot, lai skolēni efektīvi apgūtu mācību vielu. Apgāda "Zvaigzne ABC" mācību grāmatas ir pašpietiekamas un tās ir izmantojamas arī bez darba burtnīcām, to izmantošanas lietderību izvēlas skolotājs, piebilda Sadovska.

"Zvaigzne ABC" veidojot arī interaktīvus mācību materiālus, kas ir ne vien pašpietiekami, bet arī neatkarīgi no kādas izdevniecības izdotām mācību grāmatām. Pašlaik materiālus var iegādāties DVD formātā, bet no rudens tie būs pieejami arī tiešsaistē.

Kā ziņots, otrdien valdībā, uzklausot IZM ziņojumu par mācību materiālu nodrošinājumu skolās, vairāki ministri pauda neizpratni, kāpēc skolās ir nepieciešamas darba burtnīcas, kas vecākiem ir liels finansiālais slogs, tādējādi izsakot aicinājumu atteikties no tām.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis atzīst, ka darba burtnīcu iegāde ir sāpīgs jautājums skolēnu vecākiem, tādēļ šim jautājumam ir meklēti un rasti risinājumi.

Lai risinātu arī šo jautājumu, tuvāko dienu laikā Valsts izglītības attīstības aģentūra, izmantojot Izglītības inovāciju fondu, izsludinās konkursu digitālo mācību līdzekļu izstrādei, kurā šim nolūkam tiks atvēlēti 300 000 latu. Vienlaikus ministrs meklē iespējas šā gada laikā izsludināt apjomīgu konkursu digitālo mācību līdzekļu izstrādei un rosināt pāreju no drukātām darba burtnīcām uz digitālie lietojamiem interaktīviem materiāliem, vai arī uz visiem bezmaksas pieejamiem izdrukājamiem mācību materiāliem.

Ministra skatījumā, konsekventi īstenojot plānotās ieceres, pilnīga atteikšanās no vecāku iegādātām darba burtnīcām varētu notikt, sākot ar 2014.gada 1.septembri.


Написать комментарий