Pakistāna piekrīt atvērt slēgtos NATO kravu tranzīta ceļus caur savai teritorijai

foto smcars.net
foto smcars.net

Pakistānas valdība ir piekritusi atvērt NATO piegāžu ceļus cauri savai teritorijai, kas tika slēgti pagājušā gada novembrī, pēc tam, kad ASV gaisa trieciena rezultāta gāja bojā 24 Pakistānas karavīri, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par to pēc telefona sarunas ar Pakistānas ārlietu ministri paziņoja ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone. Sarunā ar ministri Hinu Rabani Haru Klintone atvainojusies par karavīru bojāeju. "Ārlietu ministre Hara un es atzinām kļūdas, kuras noveda pie Pakistānas karavīru bojāejas. Mēs no sirds atvainojamies par šiem zaudējumiem un tiecamies uz sadarbību ar Pakistānu un Afganistānu, lai izvairītos no līdzīgas situācijas atkārtošanās," BBC citē Klintoni.

Pakistāna apstiprināja, ka nepacels tranzīta maksu par NATO kravām.

Karaspēka izvešana no Afganistānas, kas paredzēta 2014. gadā, lielā mērā ir atkarīga no iespējas izmantot Pakistānas teritoriju. Tranzīta aizlieguma laikā NATO bija spiesta transportēt kravas caur Centrālāzijas valstīm un Krieviju, kas izmaksāja ievērojami dārgāk.

Tranzīta ceļu slēgšana pagājušā gada novembrī nopietni sarežģīja ASV un Pakistānas attiecības.

Jau vēstīts, ka Pakistānas amatpersonas 2011. gada novembrī paziņoja, ka NATO helikopteri no Afganistānas uzbrukuši militāram kontrolpunktam Pakistānas ziemeļrietumos netālu no abu valstu robežas, nogalinot 24 Pakistānas karavīrus un ievainojot vairāk nekā 14 karavīrus. Pakistāna pēc savu karavīru bojāejas izlēma pārskatīt visas vienošanās ar ASV un NATO, tostarp arī diplomātiskās, politiskās, militārās un izlūkošanas attiecības.

Pakistāna arī nolēma slēgt savu robežu ar Afganistānu kravas automašīnām, kas veic piegādes NATO vajadzībām, un pieprasīja ASV 15 dienu laikā atstāt attālo tuksneša gaisa spēku bāzi Šamsi, no kurienes, kā ziņots, tiek vadīti bezpilota lidmašīnu uzlidojumi uz Pakistānas un Afganistānas robežas.


Написать комментарий