Eksperts: Latvijā kriminālsodu idejas ir augstā līmenī, problēmas ar ieviešanu

foto latgaleslaiks.lv
foto latgaleslaiks.lv

Latvijā ir pasaules līmeņa kriminālsodu politikas un cietumnieku resocializācijas koncepcijas, taču problēmas ir ar to ieviešanu, trešdien intervijā laikrakstā "Neatkarīgā" norādījis tiesību doktors Daugavpils universitātes profesors Vitolds Zahars.

Viņš norāda, ka Latvijā ir bijusi nepārprotama politiskā griba, lai taptu skaidri un atbilstoši likumi, kas saskanētu ar valsts starptautiskajām saistībām un lai tie kalpotu arī cilvēku drošībai un labklājībai.

"Varu teikt, ka reti kurā valstī ir tik labi izstrādātas kriminālsodu politikas, ar brīvības atņemšanu notiesāto personu resocializācijas, viņu nodarbinātības koncepcijas," sacīja Zahars un uzsvēra, ka Latviju pamatoti augstu vērtē starptautiskā sabiedrība un krimināltiesību jomas eksperti.

Zahars izklāstīja, ka Latvijā sabiedrība nav atvērta bijušo noziedznieku resocializācijai un sodīšanai ne ar brīvības atņemšanu, kas būtu civilizēts veids, kā likumpārkāpējus neizslēgt no sabiedrības.

"Šeit ar valsts institūcijām vien nepietiek. Šeit vajadzīgs arī tiešs sabiedrības atbalsts. Taču – Latvijas sabiedrība ir sašķelta. Tā pa īstam nav arī pilsoniska. Tātad – ir jābūt spēcīgai pilsoniskai sabiedrībai, kas atbildētu par cilvēku ne tikai pa vertikālām līnijām, bet arī horizontāli. Bet, ja tā nebūs, tad alternatīvie sodi jeb sodi bez brīvības atņemšanas realizēsies ar lielām grūtībām," sacīja tiesību eksperts.


Написать комментарий