Čigānu grupai Ungārijā piespriež cietumsodus par rasistisku noziegumu pret ungāriem

foto thesecret.com.au
foto thesecret.com.au

Tiesa Ungārijas ziemeļaustrumos otrdien piesprieda cietumsodus no viena līdz pieciem gadiem 12 čigānu (romu) grupai par rasistisku noziegumu pret ungāriem, kas izdarīts 2009.gadā pēc šajā valstī notikušiem uzbrukumiem čigāniem.

Tiesa Miškolcas pilsētā atzina, ka rasistiska nozieguma pierādījums ir steks ar uzrakstu "Nāvi ungāriem", kuru šī grupa nēsājusi dienā, kad tā uzbruka automobilim un tajā sēdošiem ungāriem. Domājams, ka grupa gribēja atriebties ungāriem par čigānu tēva un viņa piecus gadus vecā dēla slepkavību, kas bija izdarīta Tatārsentģerģas ciemā Ungārijas vidienē.

Katram grupas dalībniekam tika piespriests cietumsods no viena līdz pieciem gadiem. Šos sodus summējot, kopā sanāk 34 gadi.

Čigānus pārstāvošā pilsonisko brīvību organizācija "Tasz" solīja pārsūdzēt tiesas spriedumu, kurš, kā tā uzskata, "tikai palielina aizspriedumus pret romiem". Pārsūdzība var tikt uzsākta septembrī.

"Miškolcas tiesa otrdien savā spriedumā piespriedusi cietumsodus kopumā par 34 gadiem romiem, kuri uzbruka automobilim trīs nedēļas pēc Tatārsentģerģas slaktiņa," paziņoja "Tasz". Organizācija atgādināja, ka prasītāji, kas atradās automobilī, tika viegli ievainoti, bet mašīnai tika nodarīti postījumi par 400 eiro (281 latu).

Tā kā tiesātās grupas dalībnieki jau ir pavadījuši trīs gadus ieslodzījumā, daži no viņiem jau ir izcietuši otrdien piespriesto sodu, sacīja "Tasz" jurists Levente Baltajs.

Četriem ungāriem draud mūža ieslodzījums par sešu čigānu, tai skaitā minētā tēva un dēla, noslepkavošanu vairākos rasistiskos uzbrukumos, kas notika laikā no 2008.gada jūlija līdz 2009.gada augustam un šokēja Ungāriju. Sodu piespriešana par šīm slepkavībām paredzēta šī gada beigās.

Ungārijā ir 10 miljoni iedzīvotāju, no kuriem apmēram miljons ir čigāni.


Написать комментарий