Kaujinieki Mali mīnējuši pilsētu

foto joaoleitao.com
foto joaoleitao.com

Islāmistu kaujinieki izlikuši kājnieku mīnas apkārt Gao pilsētai Mali ziemeļos, kuru tie ieņēmuši pagājušajā nedēļā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kaujinieki tā rīkojušies, lai novērtu iespējamo tuaregu nemiernieku uzbrukumu, ar kuriem kopā tie cīnījušies, lai pārņemtu kontroli Mali ziemeļos pēc valsts apvērsuma martā.

Islāmistu grupējuma "Mudžao" kaujinieki pilsētā radījuši baiļu sajūtu, izliekot mīnas apkārt pilsētai, žurnālistiem pastāstīja pilsētas iedzīvotāji. Kaujinieki vietējā radiostacijā brīdināja iedzīvotājus neklīst apkārt ārpus galvenajiem ceļiem. Tas rada lielas problēmas, jo vairums iedzīvotāju pilsētā ir lopkopji, kas vairs netiek ārā no pilsētas uz ganībām.

Baiļu dēļ pilsētā ir slēgti tirgi un mazie veikaliņi, vēsta BBC korespondents.

Tuaregu nemiernieki, kuri vēlas panākt neatkarīgas valsts izveidošanu Mali ziemeļos, ir nosodījuši islāmistu sarīkoto kultūras pieminekļu postīšanu Timbuktu pilsētā, kas sākās sestdien un solīja atkarot teritorijas.

Tuaregu nemiernieki un islāmistu grupējumi "Ansar Dine", "Mudžao" izmantoja valstī radušos haosu pēc apvērsuma martā, lai pārņemtu kontroli pār valsts ziemeļiem. Tomēr drīz pēc tam tueregu un islāmistu alianse sabruka.

Islāmistu rokās pašlaik atrodas trīs reģiona galvenās pilsētas – Timbuktu, Gao un Kidalu.

Jau vēstīts, ka 22.martā grupa militārpersonu apvērsumā gāza Mali prezidentu Amadu Tumani Turē, apsūdzot viņu nespējā tikt galā ar tuaregu dumpi valsts ziemeļos. Tomēr 6.februāra vakarā hunta piekrita atkāpties no varas apmaiņā pret to, ka Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) atceļ sankcijas, kas tika noteiktas pret Mali pēc militārā apvērsuma.


Написать комментарий