'Al-Jazeera': Arafats bijis saindēts ar poloniju

foto aref.de
foto aref.de

2004.gadā mirušais palestīniešu līderis Jasirs Arafats bija saindēts ar poloniju, otrdienas vakarā ziņoja arābu telekanāls "Al-Jazeera", atsaucoties uz Šveicē veiktiem laboratorijas pētījumiem.

Saindēšanās tika konstatēta, izpētot bioloģiskos paraugus no Arafata mantām, kuras viņa sievai Suhai nodeva Parīzes militārais hospitālis, kur bija nomiris Arafats, telekanālam "Al-Jazeera" pastāstīja Lozannas Universitātes Radiācijas fizikas institūta vadītājs Fransuā Bošī.

"Mēs tiešām konstatējām ievērojamu polonija daudzumu šajos paraugos," sacīja Bošī.

Jau vēstīts, ka polonijs tika izmantots, lai nogalinātu bijušo Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieku Aleksandru Ļitviņenko, kurš bija kļuvis par Kremļa kritizētāju. Ļitviņenko 2006.gadā nomira pēc tam, kad kādā Londonas viesnīcā bija iedzēris ar šo radioaktīvo vielu saindētu tēju.

Nobela Miera prēmijas laureāts Arafats, kurš gandrīz 40 gadus bija vadījis palestīniešu brīvības cīņu, nomira 2004.gada 11.novembrī pēc vairākas nedēļas ilgas ārstēšanās. Viņš bija aizvests uz Franciju no Palestīnas pašpārvaldes mītnes Jordānas rietumkrasta Rāmallāhas pilsētā.

Francijas amatpersonas, atsaucoties uz privātās dzīves aizsardzības likumiem, atteicās izpaust precīzu Arafata nāves cēloni vai viņa veselības stāvokli, tāpēc radās dažādas baumas un teorijas par viņa saslimšanas cēloni.

Kad Arafats 75 gadu vecumā nomira, Palestīnas pašpārvaldes amatpersonas apgalvoja, ka viņu noindējusi Izraēla. Palestīniešu 2005.gadā veiktā izmeklēšanā tomēr tika noskaidrots, ka nāves cēlonis nebija vēzis, AIDS vai noindēšana.

Lai apstiprinātu, ka Arafats bijis saindēts ar poloniju, būtu nepieciešams ekshumēt un analizēt viņa mirstīgās atliekas, sacīja Bošī.

"Ja [Suha Arafata] tiešām grib zināt, kas notika ar viņas vīru, tad ir jāatrod [audu] paraugs - es uzskatu, ka ekshumācijā .. mēs iegūtu paraugu, kurā būtu ļoti liels polonija daudzums, ja viņš ticis saindēts," sacīja Bošī.


Написать комментарий