Daugavpils universitātes biologi kārtējo reizi atklājuši jaunu augu sugu Latvijas florā

Cilvēks jau sen ir sevi pasludinājis par dabas saimnieku, uzskatot, ka visu par to zina. Taču flora un fauna laiku pa laikam sagādā mums pārsteigumus, atklājot jaunus noslēpumus un pārsteidzot ar savu sugu dažādību.

Jau ceturto reizi pēdējo 5 gadu laikā Daugavpils biologi ir atklājuši jaunu augu sugu, kas agrāk nebija sastopama Latvijas teritorijā. Daugavpils universitātes Sistemātiskās bioloģijas institūta docents Pēteris Evarts-Bunders Gorod.lv pastāstīja, ka prakses laikā pirmā kursa studenti, nodarbojoties ar pavasara augu sugu pētniecību, Daugavpils dienvidu daļā atklāja jaunu prīmulas dzimtas sugu Latvijas florā. Šī auga nosaukums ir garkausa vairodzene (Androsace elongata) un tā pieder pie prīmulu dzimtas.

Zinātkāri studenti šo augu atraduši Grīvas rajonā sausā dabiskajā zālājā. Pēc Pētera Evarta-Bundera vārdiem, atrastā suga neizceļas ar lieliem izmēriem, tas ir aptuveni piecus centimetrus liels augs, ļoti vitāls. Līdz šīm laikam tika uzskatīts, ka tas aug sausās, atklātās vietās Centrālajā un Dienvideiropā. Pirms tam augu bija atraduši Polijā, Ukrainā un Krievijas centrālajā daļā.

Šobrīd zinātnieki diskutē par atrastā auga atradnes izcelsmes veidu Latvijā – vai tā ir dabiska un līdz ar to būtu iekļaujama aizsargājamo augu sarakstā, vai arī cilvēka nejauši ievesta. Tomēr vairāku stepju augu sugu atrašana Daugavpils apkārtnē varētu liecināt par šī auga atradnes dabisko izcelsmi.

„Šis atradums liek saprast, ka daba mums ir sagatavojusi vēl daudzus pārsteigumus un būtu pāragri teikt, ka viss iespējamais jau sen tika atklāts un izpētīts. Tas nozīmē, ka mūsu darbs ir svarīgs un jāturpina mūsu floras izpēte”, - ir pārliecināts DU docents.

Apsveicam Daugavpils biologus ar šo svarīgo notikumu un novēlam viņiem daudz jaunu atklājumu!



Написать комментарий