Pieaug degvielas cenas 'Statoil' un 'Lukoil'; 'Neste' pagaidām nemaina

publicitātes foto
publicitātes foto

Pēc ilgāka pārtraukuma trešdien atkal pieaugušas degvielas cenas, liecina degvielas tirgotāja SIA "Latvija Statoil" informācija.

Cenas "Statoil" degvielas uzpildes stacijās (DUS) atgriezušās līmenī, kādā tās bija pirms 1.jūlija, kad notika pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana no 22% līdz 21%.

Trešdien 95.markas degviela "Statoil" DUS maksā 93,9 santīmus litrā (iepriekš - 92,9 santīmi), 98.markas degviela - 96,9 santīmus litrā (iepriekš - 95,9 santīmi), bet dīzeļdegviela - 88,9 santīmus litrā (iepriekš - 87,9 santīmi).

Uzņēmumā "Statoil" skaidro, ka jau pusotru nedēļu strauji pieaug naftas cenas un šīs tendences šodien ir atspoguļojušās degvielas cenās Latvijā. Līdz ar PVN samazināšanu degvielas cena tika samazināta par santīmu, taču uzņēmums nespējot ietekmēt ārējos faktorus un, ja cena pasaules biržās kāpj, tā ir jāpaaugstina.

Degvielas cena par vienu santīmu ir paaugstināta arī "Lukoil" degvielas uzpildes stacijās - no 91,8 līdz 92,8 santīmiem par 95.markas degvielas cenu.

Uzņēmumā "Neste" skaidroja, ka degvielas cenas nav mainītas kopš 1.jūlija, kad cenas tika samazinātas par vienu santīmu, un pagaidām arī nav plānots tās paaugstināt.

Kā ziņots, naftas cenas pasaules tirgū otrdien piedzīvoja strauju pieaugumu, kas galvenokārt skaidrojams ar streika turpināšanos Norvēģijas naftas ieguves nozarē, kā arī Irānas draudiem slēgt Horumuza šaurumu, tādējādi reaģējot uz Eiropas Savienības (ES) noteikto Irānas naftas importa aizliegumu.

ASV vieglās jēlnaftas "West Texas Intermediate" (WTI) cena augusta piegādēm otrdien tirdzniecību noslēdza ar pieaugumu par 3,91 dolāru - līdz 87,66 dolāriem (48,9 latiem) par barelu.

Savukārt Londonas "Brent" jēlnaftas cena augusta piegādēm palielinājās par 3,34 dolāriem, sasniedzot 100,68 dolārus (56,2 latus) par barelu.

"Platts" informācija liecina, ka benzīna cena biržā kāpusi no aptuveni 910 ASV dolāriem (497 latiem) par tonnu 28.jūnijā līdz 990 ASV dolāriem (540 latiem) par tonnu 3.jūlijā. Līdzīga tendence vērojama arī dīzeļdegvielas cenu dinamikā. Ja 28.jūnijā tonna maksāja aptuveni 850 ASV dolārus (464 latus), tad 3.jūlijā - 910 ASV dolārus (497 latus).
 


Темы: , , , , , , ,
Написать комментарий