Valsts prezidents Saeimu aicinās noteikt eksprezidentu auto klases limitu

publicitātes foto
publicitātes foto

Valsts prezidents Andris Bērziņš Saeimai rudens sesijā iesniegs likumdošanas iniciatīvu par bijušo Valsts prezidentu automašīnu klases limitu, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Sabiedrībā diskusijas raisījis Aizsardzības ministrijas (AM) pieprasījums valdībai par apmēram 80 tūkstošiem latu jauna auto iegādei eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vajadzībām. Savukārt eksprezidentam Valdim Zatleram nesen iegādāts "Audi" limuzīns 65 tūkstošu latu vērtībā.

Bērziņa kancelejas pārstāvji uzsver, ka Saeimas rudens sesijā tiks iesniegta Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīva par bijušo Valsts prezidentu automašīnu klases limitu, ko jau analoģiski ir noteicis Ministru Kabinets attiecībā uz ministriem un citām augstām valsts amatpersonām.

Eksprezidentu automašīnu tehniskās specifikācijas līdz šim nav tikušas saskaņotas ar Valsts prezidenta kancelejas amatpersonām, uzsver kanceleja.

Automašīnu iegāde tiem bijušajiem Valsts prezidentiem, kuriem tiek nodrošināta apsardze, ir Aizsardzības ministrijas atbildībā.

Likums par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu paredz, ka, atstājot amatu, persona saņem no valsts ikmēneša pensiju 50 procentu apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma, lietošanā vienu valsts dzīvokli, vienu automašīnu un sekretāru. Eksprezidentam ir tiesības uz apsardzi četrus gadus pēc Valsts prezidenta amata atstāšanas.


Написать комментарий