Cilvēki precas un šķiras vairāk

foto fashionrat.com
foto fashionrat.com

Šā gada pirmajos piecos mēnešos ir apprecējušies vairāk cilvēku nekā pērn no janvāra līdz maija beigām, tomēr šķiršanās statistika gan nav iepriecinoša – Latvijā joprojām šķiras daudz, pirmdien raksta "Neatkarīgā".

Centrālā statistikas pārvaldes dati liecina, ka līdz maija beigām Latvijā noslēgtas 2475 laulības. 2011.gada pirmajos piecos mēnešos bija noslēgtas 2355 laulības.

Savukārt šķiršanās statistika nav iepriecinoša - Rīgas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Viktorija Paņko stāsta, ka galvaspilsētā šogad pusgada laikā ir saņemti 978 paziņojumi par laulības šķiršanu no notāriem un 584 – no tiesām. Tas nozīmē, ka Rīgā sešos mēnešos šķiršanos noformējuši 1562 pāri.

Iespējams, pērn ieviestā bezstrīda laulības šķiršana pie notāriem, no vienas puses, bēdīgo statistiku pasliktina vēl vairāk, no otras puses, atklāj, cik daudzi pāri ģimenes saites ir saglabājuši tikai formāli, norāda laikraksts.

Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) rīkotājdirektore Vija Piziča informē, ka līdz 2012.gada 5.jūlijam laulības šķiršanas lietu reģistrā ir izdarīti 8447 ieraksti. Šogad pirmajā pusgadā Latvijā ir reģistrētas jau 3174 laulības šķiršanas lietas.

LZNP uzskata, ka mediatora jeb starpnieka, samierinātāja piesaiste visvairāk būtu vajadzīga laulātajiem, kuru laulības stāžs ir līdz pieciem gadiem. "Te varētu būt reālas iespējas ģimeni saglābt. Ja laulībā nodzīvoti 20 un vairāk gadu, visticamāk, laulāto attiecības de facto jau ir izjukušas – saglabājusies tikai juridiskā saikne," laikrakstam norāda Piziča.
 


Написать комментарий