Lubānas dambju labošanai nepieciešams viens miljons latu

foto diena.lv
foto diena.lv

Lubānas ezera dambju sakārtošanai un labošanai nepieciešamas apmēram viens miljons latu, pirmdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Nopietni remontdarbi aizsprostiem nav bijuši pēdējos 15 gadus.

Ministre uzsvēra, ka nav gaidāma nacionāla mēroga katastrofa un darbi jāplāno tā, lai aizsprostus sakārtotu nākamā gada pavasara plūdu laikam. Līdz tam nopietni aplūšanas draudi nepastāvot. Atsevišķi lēmumi par dambju remontiem ir jāpieņem Krīzes vadības padomē, tāpēc arī premjers sasaucis šo sēdi.

Nepieciešamie līdzekļi esera aizsprostu sakārtošanai varētu tikt novirzīti no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem.

Jau ziņots, ka Lubānas ezera dienvidaustrumu dambis ir kritiskā stāvoklī, arī citas Lubānas zemienes hidrotehniskās būves nav atbilstoši uzturētas naudas trūkuma dēļ, tāpēc ezera dienvidaustrumu dambja pārraušanas gadījumā var notikt nacionāla mēroga plūdi, apdraudēta būs arī Daugavas hidroelektrostaciju (HES) kaskādes darbība. Lai steidzami risinātu šo problēmu, premjers pirmdien sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) sēdi sasaucis pēc Zemkopības ministrijas lūguma, lai izskatītu ministrijas sagatavoto informācija par nacionāla mēroga plūdu draudu izraisošu situāciju ar Lubānas ezera dienvidaustrumu dambi. Dambja pārrāvuma gadījumā var applūst līdz 60 000 hektāru zemes, tai skaitā piecas apdzīvotās vietas - Zvejsola, Nagļi, Bļodāni u.c. Neatgriezeniski postījumi var tikt nodarīti ceļiem, elektrolīnijām, sakaru kabeļiem, lauksaimniecībā izmantojamām zemēm un mežiem, liecina Zemkopības ministrijas sagatavotais ziņojums.


Написать комментарий