Laikraksts: Ķīļa sapnis par planšetdatoru katram skolēnam izmaksātu 70 miljonus latu

foto mixnews.lv
foto mixnews.lv

Lai īstenotu izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa sapni, ka visiem Latvijas skolēniem un skolotājiem ir planšetdatori, pēc to pašreizējām cenām būtu nepieciešami aptuveni 70 miljonu latu, pirmdien raksta laikraksts "Diena".

Tā ir aptuveni trešā daļa no visu pedagogu gada algu budžeta vispārējā izglītībā jeb aptuveni divas reizes vairāk nekā šobrīd atvēlētā nauda budžeta vietu finansēšanai augstākajā izglītībā.

Laikraksts aprēķinus pamatojis uz pērnā mācību gada statistiku – kopumā bijuši nedaudz vairāk par 200 000 skolnieku un 30 000 pedagogu, savukārt šobrīd planšetdatoru tirgū vidējā datora cena ir aptuveni 300 latu.

Vairākās Eiropas valstīs planšetdatori jau ieviesti mācību procesā un pagājušajā nedēļā izglītības un zinātnes ministrijas paspārnē esošais Valsts izglītības un satura centrs jau izsludināja konkursu uz mācību līdzekļu digitāliem risinājumiem, atvēlot tam 300 tūkstošu latu.

"Risinājumi, kā ieviest planšetdatorus, ir daudz un dažādi, bet runāt par jebkādiem cipariem patlaban ir spekulatīvi, jo vienai ierīcei lielākās izmaksas var sastādīt pati iegāde, otrai tās veidos ieviešana un savietošana ar izstrādātajām aplikācijām," laikrakstam komentējis "Apple" produkcijas izplatītāju firmas "Capital" pārstāvis Aigars Bērziņš. Pret Ķīļa ieceri viņš ir skeptisks un, lai arī mācību procesa digitalizācija esot atbalstāma, datoru pirkšana būtu atstājama vecāku ziņā, raksta laikraksts.

Ķīlis gan solījis nesteigties – vispirms solot ar jaunajām tehnoloģijām pamatīgi iepazīstināt un apmācīt skolotājus. Iespējams, planšetdatoru iegādei varēšot izmantot arī ES līdzekļus.
 


Написать комментарий