Dienvidsudāna svin neatkarības pasludināšanas pirmo gadadienu

foto .politicsafrica.com
foto .politicsafrica.com

Dienvidsudāna pirmdien svin neatkarības pasludināšanas pirmo gadadienu, vēsta ārvalstu mediji.

Dienvidsudānas Republika pasaules politiskajā kartē parādījās pirms gada, pēc tam, kad referendumā iedzīvotāji nobalsoja par Dienvidu atdalīšanos no Sudānas. Pagājušā gada 9. jūlijā jaunajā valsts galvaspilsētā Džubā tika proklamēta neatkarība. Deklarācijā teikts, ka Dienvidsudāna ir demokrātiska, daudzetniska un daudzkonfesionāla valsts, un tā vēlas draudzīgas attiecības ar visām pasaules valstīm, tostarp Sudānu.

14. jūlijā Dienvidsudānu uzņēma Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO), tā kļuva par 193. organizācijas dalībvalsti.

Referenduma rīkošanu paredzēja 2005.gadā noslēgtais līgums, kas izbeidza 22 gadus ilgo pilsoņu karu starp musulmaņu apdzīvotajiem valsts ziemeļiem un kristiešu un tradicionālo ticību piekritēju apdzīvotajiem dienvidiem, kurā gāja bojā divi miljoni cilvēku.

Dienvidsudāna aizņem ceturto daļu no kādreizējās Sudānas teritorijas. Tomēr vēl ir neatrisināts jautājums par Abijes robežreģionu, kurā ir lielas naftas atradnes. Gaidāms, ka Abijē tiks rīkots referendums par to, kurā no abām Sudānas teritorijā esošajām valstīm tas atradīsies. Neatrisināto rebežjautājumu dēļ šogad starp abāsm valstīm izcēlās militāri konflikti.

Dienvidsudānas valsts oficiālais nosaukums ir Dienvidsudānas Republika. Tās teritorija ir 620 000 kvadrātkilometru. un tā robežojas ar sešām valstīm, bet tai nav izejas pie jūras. Dienvidsudānā ir astoņi miljoni iedzīvotāju, kas pieder pie daudzām etniskajām grupām. Oficiālā valoda ir angļu.

 


Написать комментарий