Valdība jau šonedēļ lems par IZM valsts sekretāra Gruškevica atlaišanu

foto.lu.lv
foto.lu.lv

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) izveidotā disciplinārlietu komisija nolēmusi rosināt atbrīvot no amata ministrijas valsts sekretāru Mareku Gruškevicu un valsts sekretāra vietnieci Ingu Štāli, kā arī IT departamenta vadītāju Inesi Gludīti.

Ministrs atbalsta komisijas lēmumu, un valdība par Gruškeviča atbrīvošanu no amata valdība lems jau otrdien, portālam "Delfi" pastāstīja izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa padomnieks Reinis Tukišs.

Ķīlis, balstoties uz komisijas lēmumu saistībā ar jau aprīlī izskanējušajām aizdomām par valsts naudas izsaimniekošanu, rosinās valdību jau otrdien lemt par viņu atbrīvošanu no amata. Ministrs izpildīs arī disciplinārlietas komisijas rekomendāciju par Štāles un Gludītes atbrīvošanu no amata.

"Kļūstot par izglītības un zinātnes ministru un iepazīstoties ar ministrijas darbu, sapratu, ka reformas izglītības sistēmā ir jāsāk no augšas. Lēni un vāji funkcionējoša ministrija nav un nevar būt valsts mēroga pārmaiņu dzinējspēks un īstenotājs," norādījis ministrs.

Viņš izsver, ka nākamais ministrijas valsts sekretārs varētu būt ar valsts pārvaldi līdz šim nesaistīts cilvēks. Lai arī sākotnēji valsts sekretāra amata kandidātus meklēs valsts pārvaldes iekšienē, Ķīlis pieļauj iespēju, ka amatam varētu tikt rīkots arī atklāts konkurss.

"Jaunajam valsts sekretāram ir jābūt cilvēkam, kam vienlaicīgi ar labu reputāciju un izcilām vadītāja spējām jābūt kaismīgam izglītības jomas patriotam, kurš vai kura ar dziļu un patiesu interesei vēlas sakārtot un padarīt konkurētspējīgu Latvijas izglītības, zinātnes un sporta jomas," uzsvēris ministrs.

Pamatojot savu atbalstu par pašreizējās IZM augstākās ierēdniecības atbrīvošanu no amata, Ķīlis paskaidrojis, ka ministrijas darbs bijis hierarhisks un sadrumstalots, atlikti un kavēti dažādi svarīgi lēmumi.

"Pētot ministrijas vadības darbu, bija secināms, ka tas ir neapmierinošs: smagnējā hierarhijas sistēma un sadrumstalota struktūra, neapmierinošie darba apstākļi, lēna un nepilnīga rezolūciju izpilde, nozīmīgu lēmumu un rīcību atlikšana, ideju trūkums un pāri visam - neskaidri saimnieciskie darījumi," pauda Ķīlis.

Jau vēstīts, ka Ķīlis 23. aprīlī ierosināja disciplinārlietu pret IZM valsts sekretāru Mareku Gruškevicu un viņa vietnieci Ingu Štālu, un uz lietas izmeklēšanas laiku Gruškevics atstādināts no amata. Viņa pienākumus pašlaik pilda Laura Sīka.

Viens no iespējamiem atstādinātās amatpersonas pārkāpumiem saistīts ar procedūras neievērošanu datoru iepirkumā, kas valsts budžetam varēja radīt 9 miljonu latu zaudējumus - ministrijas ierēdņi nav korekti veikuši visas procedūras, līdz ar to pastāvēja risks zaudēt Eiropas fondu līdzekļus, un izdevumi būtu jāsedz no valsts budžeta.
 


Написать комментарий